Politika- Klub penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin najoštrije kritikuje povećanje cene struje od 3, 9 posto.

„Kao i uvek sve ide po leđima građana, jer struja poskupljuje samo za građanstvo, a ne i za industriju, a opterećenje je još i veće jer dolazi u vreme grejne sezone. Upozoravamo da je materijalno-finansijski položaj penzionera ionako veoma loš, jer oko milion penzionera živi sa manje od 200 evra mesečno. Kada pogledamo kolika je potrošačka korpa, jasno nam je da oni od tog novca ne mogu da prežive. Penzioneri nemaju novca ni za lečenje niti za najosnovnije potrebe. Danas su mnogi penzioneri na granici bede, jer od svojih malih primanja izdržavaju decu koja su ostala bez posla ili ga još uvek nisu ni našla. Penzioneri se ne hrane kako treba, ne greju se kako treba, a dažbine koje treba da plaćaju, stalno se povećavaju. Posebno opterećenje za penzionere izazvano je donošenjem Zakona o privremenom načinu isplate penzija 2014. godine bez javne rasprave, uz obrazloženje Vlade da je ta mera neophodna zbog toga što se Srbija suočava s teškim finansijskim problemima i što je “blizu bankrota”. Iako je Zakon ukinut krajem prošle godine, a najavljeno je povećanje penzija od 5 posto, sve to izaziva brojna pitanja. Pre svega, povećanje od 5% nije dovoljno, osim toga nepravedno je prema onima koji imaju male penzije te bi trebalo razmisliti da povećanje bude proporcionalno, a ne linearno. Takođe, postavlja se pitanje šta je sa obeštećenjem penzionera za novac koji im je zakinut proteklih godina. Korisnici penzija očekuju da im država vrati uskraćene iznose penzijskih primanja. Prava po osnovu penzijskog osiguranja produkt su minulog rada i uplaćenog doprinosa. Prosto ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, bez obeštećenja penzionera velika je nepravda“, rekao je Šandor Šomođi Klub penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin.

Klub penzionera LSV Zrenjanin poziva predstavnike vlasti da pokažu bar minimum odgovornosti i, kada donose odluke, prvo razmisle o tome kakve će to posledice imati na najugroženije članove našeg društva. Vlast mora misliti na penzionere i stvoriti im bolje uslove za život, jer penzioneri zaslužuju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, adekvatna primanja i dostojanstven život.