Ministarstvo kulture i informisanja izdvaja 4 miliona dinara za sanaciju krova i tavanice pozorišta u Zrenjaninu

 

Zrenjanin- Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potpisao je juče u Ministarstvu kulture i informisanja u Beogradu ugovor o sufinansiranju projekta popravke krova i tavanice zgrade Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, na osnovu kog će to ministarstvo izdvojiti 4 miliona dinara, uz učešće Grada Zrenjanina u iznosu od još oko 2 miliona dinara. U ime Ministarstva kulture i informisanja ugovor je potpisao ministar Vladan Vukosavljević.
Grad Zrenjanin uputio je zahtev za sufinansiranje projekta Sektoru za kulturno nasleđe Ministarstva kulture i informisanja, s obrazloženjem da je na zgradi pozorišta, zbog dotrajalosti krova, došlo do prokišnjavanja krovne konstrukcije na više mesta, kao i da je naročito loše stanje na zgradi pomoćnog objekta koji se nalazi iza bine pozorišta i s istim predstavlja jedinstvenu celinu.
Sanacija zahteva obimne radove na krovnoj konstrukciji i svim njenim delovima, zamenu dotrajalih greda, krovnog pokrivača i oluka, popravku tavanice i oštećenja na unutrašnjim i spoljašnjim zidovima, nastala usled prokišnjavanja. Narodno pozorište “Toša Jovanović”, kako je istaknuto u zahtevu, najstarije je pozorište u zemlji i predstavlja nepokretno kulturno dobro, odnosno spomenik kulture u okviru Prostorno kulturno-istorijske celine “Staro jezgro Zrenjanina” i od velikog je značaja za Republiku Srbiju.
Na osnovu idejnog projekta sanacije, predmera i predračuna neophodnih radova, procenjena je vrednost investicije na oko 6 miliona dinara, a radovi bi trebalo da započnu u najskorijem roku.
Ministar Vukosavljević je, prilikom posete Gradu Zrenjaninu 2. marta 2017. godine obišao i Narodno pozorište „Toša Jovanović“. Povodom ovogodišnjeg jubileja, 180. godišnjice od izgradnje pozorišne sale, zrenjaninsko pozorište odlikovano je Sretenjskim ordenom Republike Srbije.
Izvor:zrenjanin.rs

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap