Sport- Uz učešće svih devet zrenjaninskih karate klubova i organizacija u nedelju, 15. decembra, u „Kristalnoj dvorani“ je održan prvi gradski humanitarni karate seminar pod sloganom – “Humane dimenzije karatea”.

Na deset tatamija i jednom poligonu za početnike, pod stručnim nadzorom iskusnih karate majstora i instruktora, prikazani su svi aspekti karatea: rekreativni, korektivni, realni, takmičarski, adaptirani, karate kao samoodbrana… Ovim skupom, na kom je učešće uzelo oko 300 učesnika, završeno je obeležavanje značajnog jubileja – 50 godina karate sporta u Zrenjaninu.

Okupili su se u nedelju, 15. decembra,  u „Kristalnoj dvorani“ osnivači prvog karate kluba u gradu, prošli, sadašnji i budući šampioni, sudije i treneri, ali i vežbači i simpatizeri najmasovnijeg borilačkog sporta na svetu. Kako i dolikuje jubileju, podeljene su diplome i zahvalnice, a dobili su ih predstavnici svih karate klubova i organizacija u gradu: karate klubovi „Zrenjanin“, „Mladost Sava Kovačević“ i „Banatski cvet“ iz Zrenjanina, „Banat“ Aradac, „Mladost“ Banatski Despotovac, „Klek“ Klek, „Ipon“ i „Zadrugar“ iz Lazareva, Hornet tim Zrenjanin, kao i Sportski savez grada Zrenjanina. Za doprinos razvoju karate sporta u Zrenjaninu zahvalnicu je dobio jedan od začetnika tog sporta Bogdan Kesić.

Human aspekt današnjeg seminara ogledao se u mogućnosti da posetioci i učesnici doniraju priloge za već poznatu gradsku humanitarnu akciju “Sportom za bolje sutra”. Nije izostao ni taj segment manifestacije, pa je tako prikupljeno 78.120 dinara, koji će biti dodati već prikupljenim sredstvima namenjenim bavljenju sportom i poboljšanju uslova života i školovanja dece sa teritorije našeg grada koja su u stanju socijalne potrebe.

Na čelu organizacionog odbora proslave jubileja bio je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. S obzirom da je i sam karatista i trener, nosilac crnog pojasa, on se danas u kimonu pridružio zrenjaninskim karatistima, svečano je otvorio seminar i uručio zahvalnice, a potom na tatamiju održao trening s takmičarima s posebnim potrebama. Istakavši, pre svega, zajedništvo svih zrenjaninskih karatista i klubova koji su danas učestvovali na prvom karate seminaru, Salapura je rekao da je ideja bila da se vredan jubilej proslavi na ovako jedinstven način.

– Od poletaraca do rekreativaca, od vrhunskih takmičara, reprezentativaca, do veterana, osoba sa smetnjama u razvoju, naših najmlađih takmičara na karate poligonu, trideset instruktora iz svih zrenjaninskih klubova, uz imena za koja se vezuje istorija karate u Zrenjaninu, svi su se oni odazvali našem pozivu i poslali smo danas jednu lepu sportsku sliku iz Zrenjanina. Svima se zahvaljujem na ovom druženju, evociranju nekih uspomena i ovo je, ujedno, završna manifestacija proslave jubileja karatea u našem gradu – kazao je Salapura.
Još je dodao da je karate jedan od najmasovnijih borilačkih sportova u gradu godinama unazad.

– Osnovali smo radnu grupu za izradu strategije razvoja sporta u narednom periodu i u narednih mesec dana u potpunosti ćemo imati „skenirano“ stanje broja karatista u našem gradu, kako registrovanih takmičara, tako i rekreativaca. Karate nije samo takmičenje, to je više od sporta i postoji više aspekata bavljenja karateom i to je danas, praktično, na jedanaest tatamija i poligona, demonstriralo oko tri stotine učesnika, a sigurno je da je broj onih koji se bave karateom i mnogo veći – naveo je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

Izvor:www.zrenjanin.com