Šećeransko naselje u Zrenjaninu, smešteno u “džepu” između proizvodnih pogona nekadašnje Fabrike šećera, “Jugoremedije” i “Prekona”, odnosno “BEK-a”, danas je, po prvi put od kako postoji, dobilo asfalt u nekoliko svojih ulica. Na inicijativu samih stanovnika i nakon razgovora s gradonačelnikom Janjićem, putari su iskoristili povoljne vremenske uslove i izašli na teren, tako da će veći deo stanovnika tog naselja zimu dočekati s novim asfaltnim putem ispred svojih kuća. Zbog dodatnih zemljanih radova koje je neophodno izvršiti, nekoliko preostalih ulica biće asfaltirano na proleće.

Radove je danas obišao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnikom Duškom Radišićem. Po obilasku celog naselja, rekao je da se radovi izvode na inicijativu građana, koju je lokalna uprava u potpunosti prihvatila i sada je realizuje.
– Bili smo pre nekoliko dana da vidimo kako to ovde izgleda, danas su već ovde mašine, asfaltiraće se nekih 900 kvadratnih metara puta u širini od tri metra, koliko smo u tehničkoj mogućnosti da sada uradimo, a ostatak, od oko 500 kvadrata, ćemo raditi s prvim radnim danima na proleće. Ovde ima i dosta dece, a stanje u naselju je takvo da u nekim delovima ne postoje nikakve staze za kretanje. Sada će to biti sasvim drugačije i zadovoljan sam što ovim asfaltiranjem spajamo naselje s gradskim saobraćajnicama – kazao je gradonačelnik i podsetio da je u godini koja je na izmaku dosta toga urađeno na saobraćajnicama koje su u gradskoj ingerenciji.
– Setite se samo kako su izgledale mnoge ulice u gradu nakon prošle zime, sve je to sanirano, a nekoliko značajnih i prometnih ulica je u potpunosti rekonstruisano. Naredne godine ćemo još više asfalta ugraditi u naše lokalne puteve, a naravno, očekujemo i da državni putevi budu sanirani – naglasio je Janjić.
Oko 120 stanovnika Šećeranskog naselja, koji žive u oko 40 stambenih jedinica, zadovoljni su što su konačno dobili asfalt, a razgovarali su s gradonačelnikom i o mogućnostima da im se poboljša rasveta i postavi jedno dečje igralište. U ime stanovnika naselja, svoje utiske izneo je Milan Lončar. Pohvalio je saradnju s gradonačelnikom i njegovim saradnicima i istakao da je ovo dobar primer realizacije inicijative građana i saradnje s mesnom zajednicom i lokalnom samoupravom.
– Ovo je staro naselje, koje je nekad pripadalo “Šećerani”, sada sa oko 40 stanova. Bili smo jedno vreme i bez struje i vode, uspeli smo da rešimo i to, i kanalizaciju, sada dobijamo asfalt, a nadamo se da će na proleće biti urađen i preostali deo, da nam deca ne idu prljava u školu. Takođe, izneli smo zahtev, koji bi možda trebalo da bude i prioritet, da se uradi pešačka staza od ulaska u naselje do Pančevačke ulice. Sada moramo da se krećemo po kolovozu, a ulica je prometna i njom saobraćaju teška teretna vozila, tako da je pešacima, a posebno deci, ugrožena bezbednost – naveo je Lončar.
Vrednost investicije na asfaltiranju ulica u Šećeranskom naselju je 2 miliona dinara, a u ovom trenutku asfaltira se oko 900 kvadratnih metara puta, u širini od tri i dužini od oko 300 metara, za šta je utrošeno oko 150 tona asfalta. Izvođač radova je preduzeće “Put-Invest” iz Sremske Kamenice.
Izvor:zrenjanin.rs