Osma sednica Skupštine grada Zrenjanina, kojom je predsedavao Čedomir Janjić, održana je danas u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Na dnevnom redu našlo se nekoliko odluka iz komunalne oblasti, razmatrani su izveštaji o poslovanju radu javnih preduzeća i ustanova i usvojeno je nekoliko kadrovskih rešenja.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da su odbornici danas razmatrali dvadeset tačaka i da on, kao jednu od najznačajnijih tačaka, ocenjuje usvajanje Predlog Odluke o izmenama Odluke o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda.
– Ova odluka odnosi se na proširenje nadležnosti našeg JKP “Vodovod i kanalizacija” da se uz održavanje vodovodne i kanalizacione mreže, kako je bilo do sada, ubuduće može baviti i izgradnjom i rekonstrukcijom. Ovim pokušavamo da podignemo nivo i kvalitet pružanja usluga prema individualnim korisnicima, ali i da imamo efikasniji pristup opremanju naše industrijske zone “Jugoistok – Ečka”, kao i zbog najavljene rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju “Ruža Šulman” – istakao je gradonačelnik.

 

Još je dodao da je protekla godina bila specifična u radu javnih preduzeća i ustanova.
– Svi smo bili fokusirani da što više sačuvamo zdravlje našeg stanovništva, i u jednom delu mogu da budem zadovoljan radom javnih preduzeća, međutim, ono što uvek tražim od svih javnih preduzeća i ustanova, naravno i Gradske uprave, jeste da moramo više da radimo na kvalitetu usluga, bržem rešavanju svih predmeta i problema koji se javljaju u gradu i to je neko svakodnevno insistiranje i nadam se da ćemo vremenom dostići taj željeni nivo – rekao je Simo Salapura.

Odbornici su danas usvojili izveštaje o radu Gradske uprave grada Zrenjanina za 2020. godinu, Lokalnog ombudsmana grada Zrenjanina, Saveta za zdravlje grada Zrenjanina, Turističke organizacije grada Zrenjanina, Kulturnog centra Zrenjanina, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, Centra za socijalni rad grada Zrenjanina, Centra za pružanje usluga socijalne zaštite grada Zrenjanina – Most, kao i izveštaj o poslovanju Ustanove Rezervati prirode Zrenjanin za 2020. godinu.

 

 

Pred odbornicima se našao i Predlog rešenja o utvrđivanju naziva ulica na teritoriji grada Zrenjanina. Tim predlogom, brojne ulice u gradu i okolnim selima, koje do sada nisu imale zvanične nazive, dobijaju nova imena.

Republička vlast je svojevremeno izradila regionalni projekat pod nazivom „Ažuriranje adresnog registra u Republici Srbiji“. To je urađeno s ciljem da svaka ulica u Republici Srbiji dobije naziv i da svaka kuća dobije kućni broj. S tim u vezi je Republički geodetski zavod izradio elaborat za svaku lokalnu samoupravu.

Nakon toga je Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova grada Zrenjanina, u saradnji s mesnim zajednicama, utvrdila predloge naziva ulica prema pomenutom elaboratu. U međuvremenu je pribavljeno i pozitivno mišljenje nacionalnih saveta mađarske, rumunske i slovačke nacionalne manjine, kao i gradskog Saveta za međunacionalne odnose. Naposletku je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu regionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dao saglasnost Skupštini grada na usvajanje ovog rešenja.

Prema usvojenom rešenju, nove nazive dobija 16 gradskih ulica, koje do sada nisu imale imena. Te ulice će nositi imena Junaka Tibora Cerne, Spomenka Gospića, Diane Budisavljević, Kaplara Momčila Gavrića… Osim imena istorijskih ličnosti, ulice koje su do sada označavane samo brojevima nosiće i nazive kao što su Ritska, Lipova, Voćarska, Ratarska, Kanalska, Ribolovačka, Ulica Dudova, Okanjska, Žetelačka i Pčelarska. Nove nazive dobija i 31 ulica u Aradcu, Elemiru, Ečki, Orlovatu, Perlezu, Stajićevu, Tomaševcu i Čenti.

Komentarišući i ovu odluku, gradonačelnik je rekao da je Grad Zrenjanin za nju dobio saglasnost od svih relevantnih institucija i da je to zakonska obaveza koju gradska administracija mora da sprovede.

Skupština grada usvojila je i Predlog Odluke o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima u javnoj svojini grada Zrenjanina na Crveni krst Zrenjanin, čime se toj organizaciji daje pravo korišćenja na nepokretnostima u zgradi koju koriste u Zmaj Jovinoj ulici 1c, kao i na objektu u Ulici Miroslava Tirše, o čemu je potpisan poseban sporazum o saradnji između Grada Zrenjanina i Crvenog krsta.