Auto-put Beograd (Borča)-Zrenjanin-Novi Sad biće dužine 113 kilometara i na njemu će biti sagrađeno 12 petlji, tri mosta i nadvožnjak preko železničke pruge, a procenjena vrednost izgradnje je 600 miliona evra. 
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta sa kineskom kompanijom „Čajna Šandong Internešnl“ i najavila da će dokumentacija za taj projekat biti gotova ove godine.
Mihajlović je u Vladi Srbije potpisala memorandum sa direktorom kompanije „China Shanding International Economic and Tehnical Coorporation Group“ Džang Ćenčao, a ceremoniji je prisustvovala ambasadorka Kine Čen Bo.
Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je ovo prvi i važan korak u realizaciji projekta čija je vrednost blizu 600 miliona evra, te dodala da su odnosi Srbije i NR Kine odlični.
„O ovom auto-putu se mnogo govorilo prethodnih godina, mi ćemo najpre urediti plansku i tehničku dokumentaciju za deonicu dugu blizu 110 kilometara, a uporedo ćemo sa Ministarstvom finansija raditi na obezbeđivanju finansijskih resursa i potom potpisati i komercijalni ugovor.  Naše dve zemlje imaju posebnu i više nego dobru saradnju, koja se pre svega ogleda u odnosima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Nekoliko kineskih kompanija radi u Srbiji i svoje poslove završavaju na vreme, u skladu sa ugovorenom dinamikom“, rekla je ona.
Direktor kompanije „Šandong“ Džang Đenčao zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i potpredsednici Vlade na poverenju i podršci, rekavši da je ovo četvrti projekat koji ova kineska kompanija realizuje u Srbiji i da će svojim radom doprineti prijateljstvu dve zemlje, ali i ekonomskom razvoju Srbije.
„Zahvaljujući zajedničkim naporima, predali smo narodu Srbije visokokvalitetan auto-put „Miloš Veliki“ na korišćenje. Počastvovani smo što opet imamo mogućnost da sarađujemo i ovom prilikom obećavam da nećemo izneveriti vaše poverenje ni kada je u pitanju projekat izgradnje auto-puta od Beograda do Zrenjanina i Zrenjanina do Novog Sada “, rekao je Đenčao.
Ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da je infrastruktura jedna od najvažnijih oblasti saradnje dve zemlje, te podsetila da su u 2019. godini postignuti veliki rezultati.
„Kineske kompanije izgradile su nekoliko deonica auto-puta „Miloš Veliki“, a današnje potpisivanje ovog memoranduma znak je novog početka i novih projekata koje ćemo zajedno realizovati. Verujem da ćemo u ovoj godini imati još kvalitetniju saradnju, hvala potpredsednici Mihajlović na podršci i pomoći“, rekla je ona.

Na osnovu predloženog koridora auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, predstavljenog danas u Vladi Republike Srbije, od petlje Borča do petlje Novi Sad – istok, gradiće se 12 petlji, mostovi preko Tamiša (dva mosta) i Tise i nadvožnjak preko železničke pruge kod Perleza. Petlje su predviđene u čvorovima Ovča, Sefkerin, Kovačica, Orlovat, Ečka, Aradac, Žabalj, Kać i Novi Sad-istok, a Zrenjanin će imati tri izlaza na auto-put, u čvorovima Zrenjanin-istok, Zrenjanin-sever i Zrenjanin-zapad. Dužina auto-puta od petlje Borča do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada 45 km. Prolaziće teritorijama opština Beograd-Palilula, Kovačica, Žabalj i gradova Pančevo, Zrenjanin i Novi Sad.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infratsrukture Vlade Republike Srbije