Zrenjanin- U industrijskoj zoni “Jugoistok” završena je prva faza gradnje na četiri nove proizvodne hale, za koje su podignuti betonski skeleti i u toku 2020. godine očekuje se da svi ovi pogoni budu završeni i počnu s radom, uz nova zapošljavanja naših sugrađana.
U pitanju su tri domaća investitora – dva iz Zrenjanina i jedan iz Novog Sada, kao i jedan investitor iz Nemačke, a nazivi preduzeća su “Mera” d.o.o., “MV Invest” d.o.o. (Zrenjanin), “Pionirgas” d.o.o. (Novi Sad) i “GPK” (Berlin).
Nemačko preduzeće “GPK” podiže halu u kojoj će se proizvoditi točkovi za kontejnere i kante za iznošenje smeća, proizvodi na bazi plastike i gume. Firma “GPK” posluje u sklopu “E.K.H. Plauen” grupe iz Berlina, a u zrenjaninskom pogonu planirano je zapošljavanje 15 do 20 ljudi u prvoj fazi i veći broj u drugoj fazi, koja je takođe u planu razvoja tog preduzeća. Vrednost investicije je 3 miliona evra, završetak izgradnje pogona je planiran za jul, a početak proizvodnje za avgust 2020 godine.

Gradilište proizvodnih pogona „GPK“
Neposredno uz pogon preduzeća “GPK”, betonski skelet za buduću fabričku halu podiglo je i preduzeće “Pionirgas” doo. Osnovano je 2006. godine u Novom Sadu i poslovnu orijentaciju usmerilo je ka izradi tehničkih rešenja u oblasti gasifikacije, projektovanja i proizvodnje merno-regulacione opreme za gasne vodove i instalacije. Gotovi proizvodi ovog preduzeća izvedeni su po definisanim postupcima dizajna, konstruisanja, zavarivanja, montaže i kontrole izlaznog proizvoda i spadaju među najkonkurentnije na zahtevnom tržištu gasne opreme u Srbiji. “Pionirgas” proizvodne pogone podiže na parceli površine blizu 6.000 kvadratnih metara, od kojih će 1.500 kvadrata biti pod krovom.
Gradilište proizvodnih pogona „Pionirgas“
Preduzeće “MV Invest” iz Zrenjanina na lokaciji u blizini nove kružne raskrsnice podiže proizvodnu halu za izradu prefabrikovanih čeličnih konstrukcija, na površini od 12.000 kvadratnih metara, od čega će prva faza pod krovom obuhvatiti 1.500 kvadratnih metara. Investicija je vredna 600 hiljada evra, uz planirano zapošljavanje 20 do 30 radnika u ovoj fazi i do 50 radnika u narednom periodu, što će zavisiti od situacije na tržištu, najavili su iz tog preduzeća prilikom potpisivanja ugovora o kupovini zemljišta s Gradom Zrenjaninom.
Gradilište proizvodnih pogona „MV Invest“
Za avgust 2020. godine predviđen je i završetak gradnje pogona zrenjaninskog preduzeća “Mera” doo, čiji je betonski skelet takođe završen, a radovi će biti nastavljeni na proleće. Parcela koju je to preduzeće kupilo u zoni “Jugoistok” zauzima 6.850 kvadratnih metara, a na njoj će biti podignuta proizvodna hala, upravna zgrada, magacin i istovarna rampa. “Mera” doo osnovana je 1990. godine kao samostalna radnja za obavljanje privredne delatnosti elektro instalacija, izrade i opravke elektrotehničkih proizvoda, projektovanja i srodnih tehničkih usluga, 1994. prerasla je u preduzeće za inženjering, proizvodnju, održavanje i montažu merno-regulacione opreme i sistema automatskog upravljanja.
Gradilište proizvodnih pogona „Mera“
U industrijskoj zoni “Jugoistok” tek se očekuje građevinski zamah, jer su u toku pripreme za  otvaranje gradilišta za izgradnju najvećeg proizvodnog pogona pod krovom u Srbiji, koji će zauzimati više od 65 hektara. Na parceli kineske kompanije “Linglong Tajr” izvodi se deo zemljanih radova, nakon što je podignuta ograda u dužini od 4 kilometra i većim delom postavljena rasveta. Sve ove aktivnosti u toj zoni u narednoj godini pratiće i obimni infrastrukturni radovi, na gasnoj i elektro-mreži, kao i pratećoj saobraćajnoj infrastrukturi.
Izvor:zrenjanin.rs