Veliki broj građana Zrenjanina i crkveni veledostojnici Srpske pravoslavne crkve okupili su se danas na Trgu slobode kako bi pružili podršku vernicima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, a protiv spornog Zakona  o slobodi vjeroispovesti.

 

Mirnom protesnom šetnjom građani su poručili da se ne može dozvoliti otimanje hramova i crkava koje ovih dana sprovodi vlast u Crnoj Gori.

 

 

Veliki broj crkvenih veledostojnika prisustvovao je današnjem protestu organizovanom protiv usvajanja diskriminatornog „Zakona o slobodi vjeroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica“ u Crnoj Gori, i time pružio punu podršku odbrani prava Srpske Pravoslavne crkve u toj zemlji.

„Želim da zablagodarim na blagoslovu našega Preosvećenog vladike Nikanora koji je molebanom u Vršcu pre šest dana započeo ovaj pokret saosećanja vernog naroda u Banatu sa mukom vernog naroda u Mitropoliji crnogorsko-primorsko. Izašli ste, jer ste uvideli da nešto trulo i neistinito stoji iza pojma sloboda u nemilom Zakonu o veroispovesti. Kroz ubijanje slobode od strane moćnika i vlastodržaca i vi ste kao crnogorska braća prepoznali volju Božju „Da svi budu jedno“. I hvala Bogu na tome. Mi svi zajedno sa braćom tamo daleko do mora predstavljamo ono malo stado koje je svesno da čovek ne živi samo od hleba… i uzda se u svoga Pastira koji ga je tome poučio. Mi nemamo drugog načina u borbi za slobodu protiv oruđa moćnika ovoga sveta osim vere u jednoga Boga izbavitelja i spasitelja. Neka Vam je sretan i blagosloven nadolazeći praznik Božić“, rekao je  jerej Dejan Bojanić.

 

 

 

Organizator mirnog  protesta je Crkvena opština Zrenjanin.