Zrenjanin- Tradicionalna manifestacija „Plivanje za časni krst“ u organizaciji Grada Zrenjanina, Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin i Kulturnog centra Zrenjanina, održaće se u nedelju, 19. januara. Manifestacija se organizuje 12. put, za redom, kao deo obeležavanja hrišćanskog praznika  Bogojavljenja.

Plivanje za časni krst počinje u 12 časova na Jezeru kod Kulturnog centra. Svi zainteresovani za plivanje i učešće na manifestaciji mogu da se prijave na broj telefona: 064/8116471.

 

 

Devetnaestog januara po julijanskom kalendaru slavi se jedan od najvećih hrišćanskih praznika Bogojavljenje. Bogojavljenje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje u reci Jordan gde ga je Sveti Jovan  krstio. Krštenje je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu. Prema verovanju, otvorilo se nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin a na rame Isusa sleteo je i Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje hrišćanske misije i propovedi a događaj se zove Bogojavljenje. Bogojavljenje se obeležava širom Srbije kao deo manifestacije, obeležavanja hrišćanskog praznika, plivanjem za časni krst.