Zrenjanin- Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin, potpisao je ugovor sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije o finansiranju i realizaciji projekta „Bolje prevencija, nego intervencija“.  Podrška za ostvarivanje ovog projekta obezbeđena je kroz grantove za projekte u okviru “Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije” i “Dodatnog finansiranja za Drugi projekat razvoja zdravstva Srbije”, preko Vlade Republike Srbije, iz sredstava zajma Svetske banke.

Projekat će trajati 12 meseci, do decembra 2020. godine.

Cilj projekta „Bolje prevencija, nego intervencija“ je povećanje kvaliteta zdravstvene zaštite žena – nabavkom novog kolposkopa za Dom zdravlja u okviru projketa. On će se koristi u dodatnoj dijagnostici kod preventivnih pregleda i ostaće  u trajnom vlasništvu Doma zdravlja.

Takođe težimo povećanju obuhvata i odziva žena uključenih u ciljani SKRINING pregled (Papanikolau test) kao i opšte preventivne preglede, u starosnoj grupi žena od 25-69. godine života, za rano otkrivanje karcinoma grlića materice u Opštini Zrenjanin. Skrining preglede (Papanikolau test) potrebno je raditi najmanje jednom u tri godine, a kod rizične populacije žena i češće.

U okviru projekta biće realizovana 24 interaktivna predavanja u gradu Zrenjaninu i naseljenim mestima, na kojima će korisnici dobiti sve potrebne informacije o neophodnosti preventivnih ginekoloških pregleda. Za potrebe realizacije radionica i predavanja biće pripremljen edukativno-promotivni materijal koji će sadržati sve potrebne informacijama o rizicima usled neobavljanja preventivnih pregleda na rak grlića materice. Radi što boljeg odziva žena na radionice i predavanja biće organizovana intenzivna medijska kampanja kroz  informisanje javnosti o aktivnostima na projektu.

Sa preko 1300 novoobolelih i sa preko 600 smrtnih slučajeva na godišnjem nivou, karcinom grlića materice u Srbiji predstavalja četvrti po redu vodeći uzrok obolevanja i šesti je uzrok umiranja od svih karcinoma koji se javljaju kod žena.

Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene usled delovanja određenih -visokoonkogenih tipova Humanog papiloma virusa (najčešće HPV 16 i 18) i krenu da se umnožavaju na nekontrolisan način. Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice prerasle u rak. Srećom, te prekancerozne promene se lako leče. Međutim, kako ne daju nikakve simptome, redovni pregledi Papanikolau testom su jedini način da se takve promene otkriju.

U interesu svake žene je da se odazove na pozev za skrining raka grlića materice, kada ga dobije putem pošte, jer ukoliko se promene otkriju u početnoj fazi 100% su izlečive.