Zrenjanin- U sali Gradskog veća održana je 46. sednica Gradskog veća kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Usvojeno je dvadeset tačaka, među kojima su Predlog Odluke o donošenju Plana generalne regulacije naseljenog mesta Melenci, Predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije kompleksa “SOS Rusanda” u KO Melenci, Predlog odluke o izmenama Odluke o osnovanju Centra za socijalni rad, kao i programi rada Službe vaninstitucionalne zaštite Gerontološkog centra, Centra za pružanje usluga socijalne zaštite “Most” i Apoteke Zrenjanin za ovu godinu.

Članovi veća usvojili su i nekoliko odluka o otuđenju nepokretnosti u javnoj svojini grada i odluke o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada. Gradonačelnik Janjić je pojasnio da će na osnovu danas usvojenih odluka biti stvorena mogućnost da se izgrade novi parkinzi na kupalištu “Peskara” i pored zgrade Policijske uprave, u Ulici Zorana Kamenkovića, na mestu oronulog objekta nekadašnjeg “Pro – bekoma”.

U nastavku, usvojen je i Predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o manifestacijama od posebnog značaja za grad Zrenjanin, a po rečima izvestioca – Milana Mrkšića, donošenju te odluke pristupilo se iz potrebe dodavanja nove manifestacije od značaja za Grad u mesecu maju pod nazivom „Sportske igre mladih Srbije“, a u cilju okupljanja većeg broja dece i mladih, takmičenja i druženja, kao i suzbijanja vršnjačkog nasilja.

Na osnovu danas usvojene odluke, u Zrenjaninu će, po uzoru na svetske metropole i gradove, biti postavljeno spomen obeležje “Stolperstein” – “Kamen spoticanja”, na pet lokacija, i to za jevrejske porodice Elek, Kunstler, Ekštajn i Ivanji. Kako je istakla izvestilac po toj tački, Olivera Ristić Kostić, odluka je doneta na inicijativu Jevrejske opštine Zrenjanin, a idejno rešenje spomen obeležja je autorsko delo Gintera Demning i to mali kamen veličine 96 x 96 i visine 100 milimetara.

Usvojena je i Informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitanja i drugih oblika organizovanja na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima čiji je osnivač grad Zrenjanin, za period od 01.01. do 31.12.2019. godine, kao i Analiza poslovanja javnih preduzeća sa preduzetim merama za otklanjanje poremećaja u poslovanju, čiji osnivač je grad Zrenjanin, za period od 01.01. do 31.12.2019. godine.

Po završetku sednice novinarima se obratio zamenik gradonačelnika i član Gradskog veća po funkciji, Saša Santovac.
– Na početku sednice usvojili smo tačke koje su značajne, budući da je donet još jedan plan regulacije Melenaca, tako je i naseljeno mesto Melenci, posle Lazareva i Kleka dobilo svoj plan. Značaj je još veći jer se tu nalazi i Banja Rusanda, a nama je u cilju da otvorimo nove mogućnosti u samoj banji. Sa današnje sednice značajno za grad Zrenjanin jeste i pribavljanje zemljišta i nepokretnosti. Jedna od njih je nepokretnost sa zemljištem, u Ulici Zorana Kamenkovića broj 12, a cilj je da se na tom prostoru omogući parkiranje vozila, kako bi se rasteretio deo oko policijske stanice i okolnih ulica.
Ono što je obeležilo današnju sednicu jeste i analiza rada javnih preduzeća.. Činjenica je da treba biti ambiciozan, ali ne i preambiciozan, a po izveštajima se može videti da svuda gde je dobro planirano, da su odnosi između prihoda i rashoda ujednačeni, a gde se mnogo više planiralo imamo problem da su rashodi veći od prihoda, jer nisu dobro planirani – rekao je Santovac i ukazao da bi svaki direktor preduzeća trebalo da se zapita kakav je njegov izveštaj o tome.

– Javna komunalna preduzeća i ne treba da imaju veliku dobit, ali bi trebalo da imaju takvu cenu usluga kojom će građani biti zadovoljni, a da se s tom cenom ostvari i realizuje dobit. Ovo neka bude za nauk svim direktorima javih komunalnih preduzeća da sledeći planovi budu realniji i da se na mnogo bolji način vodi računa o tim preduzećima – dodao je on.

Izvor:zrenjanin.rs