Zrenjanin- Dvojna izložba : „Projekat Tolerancija: izložba plakata“ i „Mala retrospektiva Mirka Ilića“ biće svečano otvorena u petak, 21. februara u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

 

PROJEKAT TOLERANCIJA: IZLOŽBA PLAKATA

Projekt Tolerancija, osnovan 2017. godine, do sada je preneo poruku društvene prihvatljivosti posredstvom izložbe koja je predstavljena publici 65 puta u 27 država sveta, a koju je do danas videlo preko 100000 ljudi. Ova inicijativa, čiji je osnivač, tvorac i organizator, umetnik i aktivista Mirko Ilić, prikazuje plakate koje su dizajnirali renomirani i mladi talentovani umetnici čije vreme tek dolazi, iz celog sveta, kao što su Milton Glejzer, Pola Šer, Ralf Stedman, Dejvid Hilman, Slavimir Stojanović i drugi. Na izložbi su zastupljeni umetnici iz zemalja od Južnoafričke Pepublike do Islanda, i od Kanade do Japana, ali i oni sa prostora bivše Jugoslavije. Izložba slavi polaznu osnovu svih smislenih diskursa – toleranciju, i odaje joj počast.

 

U svetu koji se sve više deli prema religijskim i seksualnim razlikama, kao i prema rasnom i nacionalnom poreklu, stvorena je putujuća izložba koja koristi jedinstvenu moć dizajna da nas podseti na sve ono što imamo zajedničko, kao i na to, šta je potrebno da premostimo sve međusobne razlike. Jedna od karakteristika izložbe Tolerancija je i njeno postavljanje u javnom prostoru sa ciljem okupljanja i privlačenja ljudi, pa samim tim i promovisanja mira i tolerancije, a ne samo pukog izlaganja plakata. Inicijalna ideja bila je da dizajneri na svoj način i na svom jeziku interpretiraju pojam tolerancije, jer su upravo umetnici često promoteri mira, i neko ko olakšava process pomirenja. Prvobitno, učešće u projektu prihvatio je 21 dizajner, da bi taj broj do danas bio blizu 150. Kao rezultat dobili smo izložbu plakata, koji su naizmenično razigrani i duboki, iznenađujući i provokativni, ali nadasve originalni.

 

 

 

 

MALA RETROSPEKTIVA MIRKA ILIĆA

Izložbu Tolerancija prati i postavka posvećena autoru, pod nazivom „Mala retrospektiva Mirka Ilića“. Cilj izložbe je da podseti publiku na Mirkov rad iz perioda SFRJ, ali i da isprati njegova dizajnerska rešenja od početka XXI stoleća na području Srbije. Postavka prikazuje 26 originalnih publikacija iz perioda od 1979. do 2019. godine, od stripova, preko omota za ploče, pa sve do filmskih i pozorišnih plakata. Jedan deo Ilićevih radova reprodukovan je na informativnim panoima.

 

Mirko Ilić je svetski poznat i priznat strip crtač, ilustrator i dizajner, koji je rođen u Bijeljini 1956. a uspešnu karijeru u SFRJ nastavio je u Njujorku (SAD)

 

Nadležni kustos je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 3. aprila 2020. godine.

Ulaz je slobodan.