Zrenjanin- U okviru nacionalne manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 koja se ove godine održava od 11. do 20. maja Savremena galerija Zrenjanin priprema DVE IZLOŽBE. „Decembarska grupa iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin“ gostuje u Narodnom muzeju u Vranju od 10. maja, a u Salonu Savremene galerije Zrenjanin 15. maja biće otvorena izložba „Tiho i nenametljivo: Mirjana Šipoš, izložba slika Mire Šipoš (1916-1996) iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin“.

Ova najveća muzejska manifestacija u Srbiji obuhvata Nacionalnu nedelju muzeja, Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropsku noć muzeja koja se ove godine obeležava u subotu 20. maja a muzeji će raditi od 10 ujutru do 10 uveče.

 

DECEMBARSKA GRUPA (1955-1960) iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin

u sredu 10. maja u 19.30 časova

u Galeriji Narodnog muzeja, Pionirska 1 (29. novembar bb), Vranje

 

Autor izložbe: Slavica Popov

Kustos izložbe: Mirjana Jovanović

 

Zrenjanin i Vranje je povezao umetnik DRAGUTIN CIGARČIĆ koji je rođen 1922. godine u Vranju i bio je član Decembarske grupe. On je u Umetničkoj koloniji Ečka boravio 6 puta (1956, 1957, 1958, 1959, 1962. i 1983.g.) a u kolekciji Savremene galerije Zrenjanin čuva se 7 njegovih slika. Cigarčić je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio 1946. godine, a specijalni tečaj kod Marka Čelebonovića 1949. godine. Bio je saradnik u državnoj majstorskoj radionici Mila Milunovića. Član ULUS-a postao je 1949. godine, bio je član Decembarske i grupe Samostalni. Boravio je u Francuskoj kao stipendista francuske vlade i stipendista fonda Moša Pijade. Radio je kao profesor u školi za industrijsko oblikovanje od 1964 do 1968. Samostalno je izlagao u Beogradu 1956, 1960. i 1979. godine. Umro je u Beogradu 1985. godine.

Umetnička kolonija u Ečki osnovana je 1956. godine, a već 1958. godine osnovan je umetnički muzej Savremena galerija koji ima zadatak da brine o kolekciji koja nastaje u koloniji i da nastavi organizovanje susrete umetnika u Ečki. Sedište ustanove se 1964. godine seli u Zrenjanin. Izložbom posvećenom Decembarskoj grupi Savremena galerija Zrenjanin je 2016. godine obeležila 60 godina od osnivanja Umetničke kolonije Ečka, a razlozi leže u činjenicama da su pojedini članovi ove grupe beogradskih umetnika učestovali u formiranju i organizovanju ečanske kolonije, bili njeni česti gosti i tokom perioda trajanja grupe (1955-1960) često izlagali u Zrenjaninu, samostalno, u okviru godišnjih izložbi kolonije ali i jednom kao grupa.

Decembarska grupa je predstavlјala jak pokretački impuls u likovnom životu Srbije sredinom 20. veka i smatra se nosiocem posleratnog visokog modernizma u srpskoj umetnosti. Nјen značaj je višestruk ali se na prvom mestu ističe njen doprinos u oslobađanju srpskog slikarstva od socijalističkog realizma kao i velika uloga u procesu nastajanja moderne u  posleratnoj Srbiji u smislu uspostavlјanja kontinuiteta sa međuratnom modernom.  Ako se uzme u obzir veliki doprinos Decembarske grupe likovnoj sceni i podsticajima likovnom životu u Srbiji, identifikovanje njihove izložbe u Zrenjaninu i posedovanje velikog broja njihovih radova u kolekciji značajno je, kako za Savremenu galeriju tako i za sam grad Zrenjanin u razumevanju uloge koju je ovaj grad imao u kulturnom životu regiona.

Zbirka Savremene galerije Zrenjanin danas poseduje 41 rad od devet članova Decembarske grupe nastalih u periodu aktivnog izlaganja i delovanja grupe (1955-1960). Većina ovih radova je nastala u Umetničkoj koloniji Ečka. Svi članovi Decembarske grupe, sem Aleksandra Tomaševića, bili su česti gosti Umetničke kolonije Ečka, čak su, na prvom mestu Zoran Petrović a zatim i Aleksandar Luković, u njenim počecima pomagali u organizaciji učestvujući u raznim savetodavnim telima kolonije. Ono što je bitno jeste da su ovi umetnici tokom svog boravka u koloniji za zbirku Savremene galerije Zrenjanin tada ostavlјali radove koji su bili u skladu sa njihovim sopstvenim umetničkim razvojem.

TIHO I NENAMETLjIVO: MIRJANA ŠIPOŠ

izložba slika Mirjane Šipoš (1916-1996) iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin

 

u ponedelјak 15. maja u  19.00 časova

Savremena galerija Zrenjanin, Trg slobode 7

 

Autor i kustos izložbe: Slavica Popov

 

Mirjana Šipoš je rođena 1916. godine u Zrenjaninu gde je završila Gimnaziju. Diplomirala je zatim na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Ivana Tabakovića i profesora Nedelјka Gvozdenovića kod koga je završila i specijalni tečaj 1952. godine. Bila je profesor u Školi za likovne tehničare u Novom Sadu od 1952. do 1976. godine. Jedna je od retkih žena umetnica koja je doprinela razvoju zrenjaninske i vojvođanske umetničke scene sredinom 20. veka, periodu kada je osnovana Umetnička kolonija u Ečki odnosno Savremena galerija Zrenjanini. Tokom 50-tih godina je pripadala zrenjaninskoj grupi slikara čije su zajedničke izložbe 1953, 1954. i 1955. godine pokrenule pitanje o osnivanju umetničke kolonije u Zrenjaninu. Od 1956. godine redovno je učestvovala u radu vojvođanskih kolonija.

U početku je slikala pejzaže ali se uglavnom bavila sadržajima koji se mogu definisati kao ženski. Slikajući najčešće decu i žene tematizovala je žensku emocionalnost i privatnost. U prilično skučenom spektru intimnih tema povezanih u jednu konceptualnu celinu, a koja je duboko bila ukorenjena u srpskom slikarstvu početka 20. veka, istraživala je i pronalazila svoju autentičnost. Krajem 1995. godine umetnica je poklonila Savremenoj galeriji Zrenjanin 80 radova pa ova ustanova danas u svojoj zbirci ima 88 njenih slika i crteža. Ovom izložbom, koja će ponuditi sveobuhvatno sagledavanje i valorizaciju njene umetničke prakse, istorija umetnosti dobija dragocenu literaturu o stvaralaštvu žena umetnica 20. veka u Vojvodini.

  1. maj (sreda) 2017. 19 časova Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin
  2. maj 2017 (subota) Program za 13. Evropsku noć muzeja.

18 časova Koncert hora Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin

18.30 – 20.00 časova „Slikaonica – deca slikaju decu“ Radionica na kojoj će se deca upoznati sa umetničkim delima Mirjane Šipoš koja je često slikala decu, a ujedno će imati prilike da stvaraju sopstvene radove slikajući sebe, svoje drugare ili braću i sestre u različitim likovnim tehnikama. Radionicu vodi Jelica Milivojev.