Zrenjanin- Na platou ispred Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” danas je  obeležen  Svetski dan dece obolele od raka. Grad Zrenjanin već šest godina  simboličnim programom pruža podršku  Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka NURDOR.

 

„Usled nestašice helijuma koji je neophodan u medicinske svrhe, ove godine nismo pustili balone podrške. Tačno u 13 časova, pod sloganom „Zagrli snažno“,  mladi izlečeni od raka simbolično su poslali jedno srce ka nebu i svi zajedno mnogo zagrljaja podrške za sve mališane koji se leče od raka. S obzirom da smo za sve ove godine upravo od njih naučili koliko je važan zagrljaj, kao simbol podrške i ljubavi i koliko može pomoći onda kada nam je potreban – odlučili smo da na njihov dan ne štedimo ruke i da pretvorimo celu Srbiju  u mesto za grljenje. Raširene ruke i otvoreno srce su sve što nam treba da bi svet na trenutak bio bolje mesto“, rekla je Jelena Đorđević.

 

U ime Grada Zrenjanina, prisutnima se obratio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, istakavši da naši sugrađani i ove godine pružaju punu podršku malim herojima, deci koja se bore za izlečenje od najteže bolesti.

 

Današnji  program pripremili su  i u njemu učestvovali deca i mladi našeg grada, šaljući poruku podrške i ljubavi malim herojima i njihovim porodicama Luka revers učenik V razred OŠ „P.P. Njegoš“, Hor „Sanjalice“, TO teatar škola glume u lutkarstva i Miljan Vuković glumac, a voditelj programa  bila je Bojana Grujin.

NURDOR godinama, uz pomoć prijatelja i donatora, radi na tome da sektor pedijatrijske onkologije u Srbiji bude unapređen i nalik onima u razvijenim zemljama Evropske unije. Tokom 16 godina rada uložena su značajna sredstva u opremanju hemato-pnkoloških odeljenja u celoj zemlji i u modernu medicinsku opremu. Pored toga ono što godinama NURDOR pokušava  je da unapredi jeste odnos društvene zajednice i javnosti prema problemima sa kojima se susreću deca obolela od raka i njihove porodice. U protekloj godinidali su veliki doprinos  kroz kampanju „pruži korak“ u kojoj je učestvovalo više od 560.000 ljudi i preko 60 donatora.Obezbeđeno je pola miliona evra za novu Roditeljsku kuću u Beogradu.

Donacije prikupljene kroz obeležavanje 15. februara će takođe biti namenjene novoj Roditeljskoj kući, s obzirom  da se radi o jednom od najvećih i najzahtevnijih projekata NURDOR-a od njegovog osnivanja. Nova kuća će trajno rešiti pitanja za smeštajem za svu decu obolelu od raka o njihove porodice, koje su zbog lečenja primorane da duže vreme provodu u Beogradu.

Dan dece obolele od raka  tradicionalno obeleženo je danas u više od 30 gradova osim u Zrenjaninu humanitarne akcije organizovane su i u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Priboju, Knjaževcu, Smederevu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu Ubu, Rekovcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, leskovcu, Vršcu, lebanu, Lazarevcu, Kruševcu, prokuplju, Novom Pazaru, Boru, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji.