Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, posetio je Krizni štab u Mesnoj zajednici “Sava Kovačević”, kako bi se informisao o trenutnoj situaciji i aktivnostima štaba na terenu. Ovakvi štabovi, formirani odlukom gradonačelnika, a na preporuku Gradskog štaba za vanredne situacije, oformljeni su tokom prethodnih dana u svim mesnim zajednicama u gradu i u naseljenim mestima. Gradonačelnik je rekao da imaju primarni zadatak da brinu o najugroženijem i najstarijem delu stanovništva na svojoj teritoriji.

– U mesnim zajednicama najbolje poznaju stanovništvo na svojoj teritoriji, a to je posebno izraženo u selima, tako da se odavde najbrže stiže do naših sugrađana koji borave u svojim domovima i potrebno ih je posetiti. Organizovali smo volontere i stalna dežurstva u mesnim zajednicama i u saradnji s našim kol-centrom u Gradskoj upravi trudimo se da u što kraćem roku svima izađemo u susret. Veliki je broj poziva, ljudi zovu zbog različitih problema ili da bi dobili neku informaciju i pokušavamo da prvo rešimo najteže slučajeve, da niko ne ostane bez životnih namirnica ili medicinske pomoći. Sarađujemo u ovom poslu i s našim zdravstvenim ustanovama, Crvenim krstom, Centrom za socijalni rad, a angažovali smo i dodatno ljudstvo iz Gradske uprave i naših javnih ustanova – rekao je gradonačelnik i još jednom apelovao na sve sugrađane da razumeju izuzetno složenu situaciju u uslovima vanrednog stanja.

– Pozivam još jednom sugrađane na solidarnost i humanost i na poštovanje svih mera donetih od strane Vlade Republike Srbije i odluka koje smo mi, na osnovu toga, propisali u lokalu. Samo na taj način možemo sačuvati i sebe i druge, i zajednički prebroditi ovu kriznu situaciju – istakao je gradonačelnik Janjić prilikom posete Kriznom štabu u zrenjaninskoj MZ “Sava Kovačević”.

On je takođe izrazio zahvalnost medicinskim radnicima na velikom požrtvovanju i angažovanju, a zahvalio je i zaposlenima u zrenjaninskim trgovinama, koji su takođe tokom celog dana u neposrednom kontaktu s brojnim sugrađanima i ulažu napore da oni budu snabdeveni svim životnim namirnicama.

Krizni štabovi u mesnim zajednicama u direktnoj su koordinaciji sa gradskim kol-centrom, od čijih volontera dobijaju informacije o građanima kojima je potrebna neka vrsta pomoći. Od danas, osim volontera koji se svakodnevno, od 7 do 19.30 časova javljaju na šest brojeva telefona, u radu kol-centra učestvuju i predstavnici Centra za socijalni rad grada Zrenjanina i psihoterapeuti, koji razgovaraju s onima kojima je potrebna neka specifična informacija ili vrsta pomoći. Od početka rada kol-centra, u ponedeljak, zabeleženo je više od 1300 poziva naših sugrađana, koji su se obratili radi pomoći ili dobijanja neke informacije.

Podsećamo, brojevi telefona gradskog kol-centra su 066-866-0591, 066-866-0592, 066-866-0593, 066-866-0594, 066-866-0595 i 066-866-0600.