Pogrebna služba JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin, nalazi se u centru grada, u Svetosavskoj ulici br. 25., kao i Prodavnica pogrebne opreme, koja je snabdevena kompletnim asortimanom neophodnim za obavljanje ceremonije sahrane. Servis je svih građana i dostupna im je 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, jedino je mesto u gradu gde građani u celini mogu obaviti sve aktivnosti vezane za organizaciju čina sahrane i kupovinu pogrebne opreme.

Informacije vezane za delatnost Pogrebne službe , mogu se dobiti putem telefona 023/561-473 i 023/525-737, a po isteku radnog vremena, građani nam se mogu obratiti pozivom na dežurne brojeve telefona: 066/866-03-00 i 023/522-350.

Dežurne ekipe Pogrebne službe će, odmah po prijemu poziva, izaći na lice mesta i u tim, za građane bolnim i potresnim momentima, pružiti im svu neophodnu pomoć i svaku potrebnu uslugu.
Odlukom o upravljanju grobljima, sahranjivanju i vršenju pogrebnih delatnosti ( „Sl.list grada Zrenjanina“ br. 18/19) čl.2., propisano je da komunalnu delatnost upravljanja grobljima i sahranjivanja, kao delatnost od opšteg interesa, obavlja JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin. Preduzeće obavlja poslove uređivanja i održavanja grobalja kao i druge pogrebne delatnosti. Usluge sahranjivanja i održavanja grobalja obavljamo na sedam grobalja u naseljenom mestu Zrenjanin i na tri groblja u naseljenom mestu Melenci, a uslugu sahranjivanja vršimo u naseljenim mestima: Elemir, Lukićevo, Aradac, Ečka i Lazarevo.

JKP „Čistoća i zelenilo“ poziva građane da učestvuju u anketi koja će biti sprovedena u periodu od 10.03.2020. – 10.04.2020, pristupom na sajt JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin, u delu „kontakti“ te podmeniju „anketa“, dajući odgovore na postavljena pitanja, sve u cilju prikupljanja korisničkih podataka i informacija od značaja za bolje sagledavanje potreba korisnika pogrebnih usluga i preduzimanja daljih aktivnosti u ovoj oblasti. Mišljenje građana nam je veoma važno.Odgovore koje dobijemo ćemo pažljivo razmotriti kao i iskazane predloge i stavove, radi iznalaženja najboljih rešenja kada je u pitanju kvalitet vršenja pogrebnih usluga.

„Tokom redovne kontrole stabilnosti spomen obeležja na grobljima, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da postoji značajan broj spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali i nestabilni, te da postoji opasnost da u slučaju naslanjanja i mehaničkog pritiska na iste, lako može da dođe do njihovog pada i povređivanja posetilaca groblja.
Iz navedenog razloga, apelujemo na građane da tokom posete grobljima, budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike. Takođe, molimo korisnike grobnih mesta i srodnike umrlih, da ukoliko prilikom obilaska grobnih mesta, na spomen obeležjima uoče bilo kakve promene koje remete njihovu stabilnost i ugrožavaju sigurnost posetilaca grobalja ali i susednih spomen obeležja, te kao takva predstavljaju rizik od eventualnog nastanka štete, odmah pristupe saniranju primećenih nepravilnosti“, rekla je Danijela Tančić PR JKP „Ćistoća i zelenilo“.

„Zapaženo je da su pojedina grobna mesta zapuštena, neuređena, iako ista imaju korisnike koji su u skladu sa citiranom Odlukom dužni da ih održavaju i da se o njima staraju.
Kako u svom radu nastojimo da poboljšamo kvalitet usluga koje pružamo našim korisnicima, onim korisnicima koji nisu u mogućnosti da brinu o održavanju grobnog mesta (zbog bolesti, starosti, promene prebivališta ili iz nekih drugih razloga) kao i onim korisnicima koji žele da im grobno mesto bude održavano profesionalno i na najbolji mogući način uređeno, JKP „Čistoća i zelenilo“ nudi uslugu uređenja grobnih mesta na godišnjem nivou. Ova usluga podrazumeva uređenje grobnog mesta jednom mesečno po povoljnim cenama“, rekla je Tančić.

Cena uređenja grobnog mesta bez ploče, na godišnjem nivou iznosi 4.302,25 dinara (uređenje obuhvata šišanje i čupanje trave, okopavanje i grabuljanje istog, pranje okvira i spomenika, odnošenje smeća i čišćenje snega u zimskom periodu), a cena uređenja grobnog mesta sa pločom, na godišnjem nivou iznosi 2.839,49 dinara (uređenje obuhvata pranje okvira, ploče i spomenika, odnošenje smeća i čišćenje snega).

Informacije koje se odnose na uslugu uređenja grobnog mesta, zainteresovani građani mogu dobiti u Prodavnici pogrebne opreme radnim danima od 7 – 21 čas, subotom od 7.30-20.30 časova i nedeljom od 8-16 časova, kao i u kancelariji Pogrebne službe, svakog radnog dana od 7-15 časova. Takođe, na istim mestima mogu dobiti i informacije koje se odnose na kupovinu uređenih grobnih mesta sa mermernim okvirom i porodičnih grobnica sa spomen obeležjem, uz mogućnost odloženog plaćanja na više mesečnih rata.

Isto tako, u kancelariji Pogrebne službe građani mogu podneti zahteve za prevod prava korišćenja na grobnim mestima, izdavanje potvrde o korišćenju grobnih mesta i porodičnih grobnica za potrebe ostavinske rasprave, izvršiti obnovu ugovora o korišćenju grobnih mesta, prijaviti promenu adrese korisnika grobnih mesta, neposredno predati žalbe, molbe i reklamacije vezane za pogrebne usluge.

Reklamacije, žalbe i molbe mogu se uložiti i putem e-mail adrese:[email protected], na telefon 023/523-640, preko besplatne info linije 0800/000-023, kao i dolaskom u sedište preduzeća u Beogradsku ulicu br.17, a odgovor na iste građani će dobiti u roku od 8 dana, odnosno najkasnije u roku od 15 dana, u slučaju potrebe za produženjem opredeljenog roka, u skladu sa važećim propisima.