Foto:vojvodina.gov.rs

 

Pokrajinska vlada obezbedila je 111 miliona dinara za 23 manje razvijene lokalne samouprave, penzionerima čija su mesečna primanja manja od 30.000 dinara. Reč je o prehrambenim paketima, a ovaj vid pomoći realizovaće i druge opštine u AP Vojvodini iz sopstvenih budžeta, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas na konferenciji za medije održanoj u Pokrajinskoj vladi.

Mirović je najavio da će sutra građanima Zrenjanina, koji nisu u mogućnosti da napuste svoje domove, biti upućena flaširana pijaća voda.

„Mi smo sa sedam miliona dinara pomogli i Grad Kikindu kako bi se obezbedile osnovne životne namirnice za socijalno ugrožene građane. U ovom gradu uvedene su radikalnije mere izolacije, i time smo sanirali Kikindu kao inicijalno žarište, iako opasnost još postoji“, rekao je Mirović.

Predsednik Mirović podsetio je da su otvorena dva namenska računa za podršku zdravstvenim radnicima u AP Vojvodini, na koja građani i privredna društva mogu donirati novčana sredstva. Novac će, dodao je on, biti upućen zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv korona virusa.

„Naš primarni cilj je da zaštitimo zdravstveni sistem. Obezbeđena je kontinuirana isporuka zaštitne opreme za naš zdravstveni sistem“, naglasio je predsednik Mirović i dodao da je Pokrajinska vlada u kontaktu s kineskim provincijama koje su bratske pokrajine AP Vojvodine. Oni su pokrenuli akciju za prikupljanje neophodne medicinske opreme koja će u narednim danima stići u našu zemlju.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković kazao je da trenutno u AP Vojvodini ima 36 pozitivnih pacijenata na korona virus, od kojih se 13 nalazi u Kliničkom centru Vojvodine.

Tri pacijenta su u teškom opštem stanju i nalaze se na respiratoru na Infektivnoj klinici KCV.

„Imamo rasprostranjenost virusa u svih sedam upravnih okruga u AP Vojvodini. Od prvog registrovanog slučaja korona virusom u našoj zemlji, koji je bio 6. marta u Subotici, testirali smo 276 građana Vojvodine. Moramo se ponašati kao da smo svi zaraženi ili da smo bili u kontaktu s nekim potencijalno zaraženim. Od svih 36 pacijenata zaraženih korona virusom u AP Vojvodini, pratimo više od 5500 kontakata“, istakao je sekretar Gojković.

U zavisnosti od pojave simptoma, radićemo njihovo testiranje na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kako nalaže epidemiološka služba, naglasio je sekretar Gojković.