Zrenjanin- Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i zamenik Saša Santovac danas su, u pozivnom centru Gradske uprave, razgovarali s volonterima koji u tom prostoru rade i informisali se o radu centra, broju i vrsti poziva proteklih dana, na šest brojeva telefona koji su u funkciji od uvođenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, prošlog ponedeljka. Gradonačelnik je rekao da je Zrenjanin reagovao istog trenutka i organizovao rad kol-centra, u kom je trenutno angažovano 38 ljudi, svakodnevno od 7 od 16 časova.
– Oni su, inače, radnici Gradske uprave ili gradskih javnih ustanova, javljaju se na šest telefona i do sada je ostvareno preko dve ipo hiljade poziva, sa različitim zahtevima – od potreba za dostavom osnovnih životnih namirnica, traženja brojnih informacija, do želje naših najstarijih sugrađana da našim volonterima dozvole da im podižu penzije. I to smo organizovali, tako da će uz posebnu dozvolu i pratnju komunalnog policajca, naši volonteri ići na adrese naših sugrađana kako bi im pomogli. Više od 700 volontera je angažovano na terenu, na teritoriji svih mesnih zajednica, koji neposredno rešavaju probleme naših sugrađana.

Objasnio je da to funkcioniše na način da građani pozovu neki od šest brojeva kol-centra, iz kog se zahtevi prosleđuju kriznim štabovima u mesnim zajednicama na čijoj teritoriji građani žive.
– Vrlo brzo se to rešava, pokazalo se da smo među najorganizovanijim gradovima u zemlji što se tiče kol-centara i uopšte distribucije pomoći. Takođe, niko neće ostati ni bez socijalnih primanja i ko je imao do sada taj vid pomoći dobijaće i ubuduće, ali želimo da pomognemo i drugim našim sugrađanima koji su ugroženi i u toku je priprema akcije za davanje jednokratne pomoći u vidu namirnica svim penzionerima čiji je iznos penzije manji od 30.000 dinara – rekao je Janjić.

Još je kazao da u Zrenjaninu nije bilo nikakvih zloupotreba na terenu od strane volontera Grada Zrenjanina i da moli naše sugrađane da prijave bilo kakvu nepravilnost, ukoliko je uoče.
– Moguće je da se na terenu pojavljuju neki drugi pojedinci koji žele da zloupotrebe ovu situaciju, ali to rešavamo zajedno s našom Policijskom upravom i to je u našem gradu veoma efikasno – naglasio je.

Još jednom je zahvalio na angažovanju medicinskim radnicima, ljudima koji rade u zdravstvu, ali, kako je naveo, ništa manji heroji nisu ni naši trgovci, koji su svakodnevno u kontaktu sa preko 150 naših sugrađana i nisu samo juče bili angažovani, kada su naši penzioneri mogli da dođu u prodavnice, već je tako svakog dana. Prodavnice su u Zrenjaninu dobro snabdevene.

Apelovao je na sve naše sugrađane da ne napuštaju svoje domove, da prate sve instrukcije državnih organa, da bez preke potrebe i radne obaveze ne izlaze iz kuća, jer je to jedini način da se zaustavi epidemija.

Jedna od koordinatorki kol-centra Grada Zrenjanina Marijana Vidić rekla je da svi volonteri na terenu nose uniforme, identifikacione kartice s pečatom Gradske uprave na poleđini, s kačketom, rancem i torbom, na kojima je naznačen naziv “Volonteri Grada Zrenjanina”.
– Njihovo angažovanje počinje u 8 časova ujutro i traje do 16 časova, a do njihove pomoći dolazi se pozivom na kol-centar i davanjem podataka o licima kojima je potrebna pomoć. Podaci i zahtevi se prosleđuju mesnim zajednicama, koje potom angažuju volontere na svojoj teritoriji. Realan dolazak volontera na datu adresu je nakon dva sata od prijema poziva – objašnjava Vidić.

Dodaje da je dan u kol-centru stresan i da ima raznih poziva koji stižu na telefone.
– Prvenstveno smo angažovani zbog pomoći starijim od 65 godina, kojima je zabranjen izlazak iz domova, međutim, pristižu pozivi sa različitim životnim pitanjima. Trudimo se da pružimo odgovore na gotovo sve, ponekad nemamo odgovor odmah, ali pozivamo nadležne službe, uzvraćamo pozive građanima, dajemo sve od sebe kako bi umanjili stres i paniku među stanovništvom koje se, čini mi se, u najvećoj meri poštuje propisane mere Vlade Republike Srbije – navela je Marijana Vidić.