Foto: screenshot RTS

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je danas od posledica zaraze koronavirusom u KBC „Dragiša Mišović“ preminula još jedna osoba starosti 60 godina, što je treća žrtva ove bolesti u našoj zemlji, najavivši drastično uvećanje testiranja koje se može očekivati za 48 časova.

Vučić je na konferenciji za novinare, na kojoj je učestvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i članovi kineskog ekspertskog tima za borbu protiv koronavirusa, koji su pre dva dana doputovali u našu zemlju, precizirao da preminula ženska osoba nije imala težu kliničku sliku.

On je rekao da se broj obolelih povećava iz dana u dan, a takav se utisak stiče i zbog loše metodologije, po kojoj smo saopštavali dva puta dnevno broj zaraženih, ističući da će se sada to činiti jednom, u 15 časova, onako kako to rade druge evropske zemlje.

Nadležni su se do trudili i delimično uspeli da, ne samo uz nadzor, već i uz ključnu ulogu lekara, uspore pandemijsku krivu, kako ne bi došlo do eksponenecijalnog rasta obolelih, kao što je slučaj u nekim zemljama, ukazao je predsednik.

On je najavio, nakon razgovora sa kineskim stručnjacima, promenu pristupa u borbi protiv koronavirusa, koja podrazumeva veći broj testiranja, ali i izolaciju i lakše obolelih ljudi.

Krenućemo na masovna testiranja, a njihovo drastično uvećanje može se očekivati za 48 časova, poručio je Vučić i naveo da imamo dovoljno testova za prve dane drastičnog uvećanja, a u međuvremenu dobićemo nove testove i ljude koji mogu da ih sprovedu.

Prema njegovim rečima, iz razgovora sa kineskim stručnjacima predstavnici države su mnogo toga saznali, a bilo je reči o tri stvari – kako i na koji način da zdravstveno, medicinski tretiramo i napadnemo koronavirus, koje su dodatne mere koje država može i mora da preduzme da bismo omogućili zdravstvu da obavi svoj posao, kao i ekonomske mere da se olakša kriza, odnosno omogući da građani prežive period i imaju pristojnu budućnost u zemlji.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Vlada priprema ozbiljan paket mera i značajan i veliki novac.

„Pre svega da pomognemo privatnom sekotru. Srbija neće da smanjuje penzije. Sav svoj novac usmerićemo na jačanje privatnog sektora“, rekao je Vučić i naveo da će martovska penzija, koja će biti uplaćena u aprilu, biti cela uplaćena 10. aprila, a ne u dva dela, kao i da će tog datuma biti uplaćeno 4000 dodatnih dinara.

On je rekao da će posebna podrška biti za one koji ne budu otpuštali ljude i da na pomoć mogu da računaju samo oni koji ne budu otpuštali ljude, da će Srbija izdvojiti oko 2,6 do 4,5 milijarde, da će za desetak dana izaći sa programom, ali da neće da se „frljaju sa ciframa“

„Mi ćemo gledati da stopa rasta bude na -2 i da budemo među prve tri zemlje u Evropi koje će najmanje posledice da osete“, rekao je Vučić.

Rekao je da su na sastanku pričali na tri teme, „kako i na koji način da zdravstveno da napadnemo virus, koje su dodatne mere koje mora da preduzme država, i koje su ekonomske mere da bi olakšali krizu“.