Foto: screenshot RTS

NAJNOVIJE VESTI-„Danas je najteži dan za Srbiju, 36 ukupno zaraženih od toga 22 ovog popodneva. Broj će biti sve veći i veći, 11 ili 12 ljudi je na respiratorima. Zato ću Vladi preporučiti nove drastične mere, policijski čas će trajati 12 sati, od 17 do 05 časova, jer očigledno ne možemo da budemo samodisciplinovani. Strašan je podatak da u Italiji danas imamo 793 mrtvih, najviše još od Drugog Svetskog rata zato ovakve mere uvodimo da ne doživimo isti scenario“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

U Republici Srbiji je do 18 časova 21. marta 2020. godine registrovan ukupno 171 potvrđeni slučaj COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 21. marta 2020. godine testirani su uzorci 48 osoba od kojih je 22 pozitivno i 26 negativno na novi korona virus.

Od 22 potvrđena slučaja od poslednjeg izveštaja, njih 17 je hospitalizovano, ali bez komplikacija, dobrog opšteg stanja, dok njih pet ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

Do 18 časova 21. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 672 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

 

 

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

  • Obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Republike Srbije. Ova odluka stupa na snagu večeras, od 20 časova i ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.
  • Za sve građane za koji vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni.
  • Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.
  • Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana, izmenjena je za dan nedelju, tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica u samoposlugama.

Spisak prodavnica koji će raditi nedeljom u tom periodu javno je dostupan na sajtu www.covid-19.rs kao i na sajtu Vlade Republike Srbije.

  • Za sva lica mlađa od 65 godina period zabrane kretanja menja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 časa ujutru.
  • Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.
  • Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova.
  • Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.
  • Trgovinske radnje, samoposluge, apoteke i slično ne smatraju se javnim okupljanjem u zatvorenom prostoru.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazumeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se ugostiteljima zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

To znači da građanin može da kupi hranu i piće „za poneti“, a ne može da kupljenu granu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat. Pri tome radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19.

Stoga se ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

Sve usvojene mere u prethodnom periodu, imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane, da se najstrože pridržavaju svih mera koje je Vlada donela kako bismo iz ove bitke, svi zajedno, izašli kao pobednici.