Foto:screenshot RTS

Najnovije informacije – Danas je ministar finansija Siniša Mali predstavio ekonomske mere Vlade Srbije   za podršku privredi  koje imaju  dva cilja, borba za svako radno mesto i pomoć preduzećima koja su najviše pogođena prvenstveno mikro mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru.

Mere će sadržati odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za najmanje tri mesesa, odlaganje plaćanje poreza na dobit za drugi kvartal i oslobađanja plaćanja poreza na dobit za donacije. Ukupna vrednost ovih donacija je 160 milijardi dinara.

Mali je rekao da je paket vredan 608 milijardi evra, to je polovina našeg budžeta i 11 odsto našeg BDP i da imamo četiri mere.

„Svim preduzetnicima, paušalcima malim preduzećima, a njih je oko 900.000, daćemo tri minimalne zarade svakom zaposlenom u tim preduzećima država će uplatiiti nešto više od 90.000 dinara direktno na račun. Vlada predlaže i 50 odsto zarade onima koji su dobili rešenje o prekidu rada“, rekao je Mali.

Vlada predlaže i 50 odsto zarade onima koji su dobili rešenje o prekidu rada, dodao je Mali.

Ministar je najavio i masovnu podršku za likvidnost privatnog sektora i rekao da je za to opredeljeno 2,2 milijarde evra. Ovaj program se neće primenjivati na ona preduzeća koja su smanjila svoj broj zaposlenih za više od 10 odsto.

U javnom sektoru nema smanjenja plata, nema otpuštanja, nema smanjivanja penzija.  Vlada Srbije će se truditi da poštuje maksimalno sve obaveze prema privrednim subjektima, kroz već postojeće ugovore- istakao je Mali.

Ministar je najavio da će svakom punoletnom građaninu, posle vanrednog stanja, biti isplaćeno 100 evra u dinarskoj protivrednosti. Vlada Republike Srbije za ovu meru izdvijiće 70 milijardi dinara. On je istakao da će pravni okvir u vezi ove mere doneti u sledećih 10 dana.

Treća stvar su korporativne obveznice. To je jedan od načina finansiranja na koji velika preduzeća mogu da računaju. Kod nas je regulativa malo komplikovano, zato radimo na njenom prilagođavanju, kako bi velika preduzeća došla do sredstava za nove investicije i novi rast.

„Želimo da u najkraćem periodu po završetku krize naša ekonomija ponovo stane na noge i da krenemo da rastemo i da se razvijamo po stopama koje su bile pre vanrednog stanja“- dodao je ministar Siniša Mali.