„Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda“ iz Melenaca je ustanova koja je posvećena očuvanju zdravlja građana više od 150 godina. Ono što „Rusandu“ čini posebnom je jedinstveni Park prirode koji se nalazi na obali slanog jezera Rusanda čije je dno prekriveno lekovitim blatom koje se koristi u rehabilitaciji.

„Pored rehabilitacije stacionarnih pacijenata koji borave u banji, svakodnevno pomažemo velikom broju ambulantnih pacijenata koji dolaze na svoje terapije“, ističu iz banje „Rusanda“.

 

„Banja Rusanda“ je posvećena turizmu, pa gosti mogu doći na relaksaciju i rekreaciju u ovu ustanovu. Gost je uvek u centru pažnje i poštovanja, dok je pristup pacijentima stručan i vrhunskog kvaliteta.

Sve je u službi profesinalng lečenja, opuštanja, povratka svežine, lepote i osmeha. Za to postoji kvalitetan radni kadar, kao i prostorni i smeštajni kapacijeti i sve se svakodnevno usavršava i podiže svoje usluge na viši nivo.

„Mnogi projekti u cilju unapređivanja infrastrukture i uslova rada u našoj banji su već pokrenuti, a mnogi su planirani za budući period. Svakako da nas je virus Covid-19 trenutno usporio u realizaciji naših planova, ali će se sigurno oni nastaviti nakon ukidanja vanrednog stanja u našoj državi“, ističu iz banje.

Ono što je važno napomenuti je da „Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda“ i dalje radi u toku vanrednog stanja, doduše umanjenim kapacitetom i u skladu sa merama i preporukama Vlade Republike Srbije, trenutno ambulantni pacijenti ne mogu da koriste  usluge banje, ali se zato stacionarnim pacijentima, pogotovo onim sa teškom kliničkom slikom i dalje pruža adekvatna nega.

 

V.d. direktor mr sc. med. dr Zorica Ćulibrk je u dogovoru sa menandžmentom „Banje Rusanda“ izvršila prerespodelu radnog vremena kojom je omogućeno svim radnicima koji mogu da rade od kuće da tako obavljaju svoje radne zadatke, samohranim roditeljim ili roditelji dece mlađe od dvanaest godina, kao i oni čije zdravstveno stanje takvo da ih izlaganje virusu neposredno životno ugrožava omogućen je ostanak kod kuće uz obezbeđen lični dohodak u visini od 100% . Sve ove mere imaju za cilj preventivno suzbijanja širenja virusa Covid-19.

Planirani i realizovani projekti u Rusandi

U toku prethodne godine u potpunosti je renoviran bazen, kao i hidro blok, dok je ove velika pažnja posvećena renoviranju wellness centra, tako da je sada stvorena potpuno jedna nova dimenzija kad je pitanju kvalitet usluga spa centra.

Shodno tome, svi  gosti moći će nakon ukidanja vanrednog stanja da uživaju u novom spa centru, uz prelepu saunu, kvalitetne i raznovrsne masaže, bazen, đakuzi, tepidarijum i druge usluge.

Renovirana je terasa ispred restorana, pa je postojeća podloga zamenjena novim behatonom, a biće renovirane i tende na teresi.

„Uz prigodnu muziku, planiranu prodaju kolača i sendviča i redovnu uslugu kafea, nadamo se da će naša terasa biti mesto okupljanja mnogih ljudi“, rekao je Miroslav Ćirić.

Najveći adut Banje i u ovoj sezoni je blato-peliod, koje je jedinstveno u Evropi, sa renoviranim peloidnim blokom.

 

U 2019. godini su kupljena tri nova aparata za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koji su po svetskim standardima, a nastaviće se i dalje obnova postojeće medicinske opreme.

„Rusanda“ u Melencima obogatila je književni fond u svojoj biblioteci za oko 500 knjiga.

Cilj je pre svega da se pacijenti osećaju prijatno u slobodnom vremenu i da imaju priliku da pročitaju knjige koje žele. A isto tako pacijenti koji se nalaze u ovoj ustanovi mogu pokloniti nove knjige ovoj biblioteci i tako je obogatiti i ostaviti nešto što će i drugima značiti.

Planirano je i izvođenje jednodnevnih turističkih ekskurzija za naše goste, koji bi obilazili zanimljive lokacije u Banatu uz turističkog vodiča i na taj način bili u prilici da upoznaju lepotu podneblja u kom se nalazimo“, istakao je Miroslav Ćirić konsultant „Banje Rusanda“ za odnose sa javnošću.

„Veoma važno je to što je u prošloj godini bilo usvajanje Plana detaljne regulacije banjskog kompleksa, čime su stvorene pravno-formalne mogućnosti za dalju izgradnju novih i rušenje starih objekata, tačnije u planu su novi banjski kompleksi koji bi bili isključivo namenjeni rehabilitaciji i rečenju. Predviđena je izgradnja inhalacionog parka na samoj obali jezera i geronto-bloka, kao i obnova stare zgrade zdravstva, četvrtog paviljona (vila) koji mora da bude autentičan. Takođe je predviđena i gradnja sportske hale, nekoliko hotela i drugih pratećih turističkih sadržaja. Na mestu današnjeg parkinga planiran je banjski trg i planirani su novi prilazi kompleksu. Sve to što je predviđeno Planom nije izvodljivo za kratak period, već je to dugoročan plan. I ove godine građani su mogli da koriste vaučere za odmor u „Banji Rusanda“, koje poklanja Republika Srbija. Ono što je važno da svi korisnici vaučera planiranih za našu banju znaju je da će svima koji su imali zakazan termin borakva kod nas, a nisu mogli da dođu zbog vanrednog stanja, biti omogućeno da iskoriste svoje vaučere nakon ukidanja vanredne situacije i virusa Covid-19. Gosti koji planiraju dolazak u „Banju Rusandu“ mole se da najpre pozovu telefonom brojeve 023/315-04-04 i 023/315-04-14 i informišu se o mogućnosti dolaska kod nas“, rekao je Miroslav Ćirić .