Panonski zvuci u slanom podzemlju Vjeličke

Naša Muška vokalna grupa „Panonika“ sa zapaženim uspehom predstavila je svoj ansambl i grad Zrenjanin na upravo završenom Internacionalnom horskom festivalu „We are singing Cracow“ koji se održavao 10. i 11. maja 2024. godine u Poljskoj.

Ovaj sad već dobro poznat i omiljen muški ansambl naših sugrađana nastavlja da šarmira publiku svojim pevanjem i nastupom gde god se pojavi a da li je tako bilo i u Krakovu čućemo od njihove dirigentkinje Zorice Kozlovački.

 

„Ovo putovanje i učestvovanje na Festivalu „We are singing Cracow“ verujem da ćemo dugo pamtiti kao jedno zaista interesantno i lepo iskustvo. Najdublji utisak na nas ostavilo je naš nastup u rudniku soli Vjelička na 125 metara ispod površine zemlje u sali koja se zove „Varšava“. Sve sale, pa i ova, isklesane su u slanim stenama, kao i svi ukrasi, skupture, podovi, reljefne slike…. U bojama u spektru od sive do bele svetlucavi kristali soli stvaraju prelepu atmosferu, izuzetno zdrav vazduh i divnu akustiku u kojoj je zadovoljstvo pevati. Na Festivalu su učestvovali horovi iz Litvanije, Letonije, Češke….različitog sastava, bilo je dečijih, omladinskih, mešovitih horova i naš ansambl kao jedini muški sastav. Predstavili smo se sa raznim kompozicijama iz našeg repertoara i naišli na velike simpatije publike. Lep nastup imali smo i na koncertu u Krakovu koji se odžao i velikoj svečanoj sali Muzičke akademije “Kristof Penderecki”. Festival je bio revijalnog tipa pa smo bez takmičarske tenzije uživali i sa puno volje pevali. Osim zvaničnog dela festivala imali smo priliku da sa iskusnim vodičima obiđemo stari deo Krakova i rudnik soli Vjelička vidimo impozantno kulturno istorijsko nasleđe Poljske i saznamo puno interesantnih detalja. Naš boravak u Krakovu upotpunili smo uživanjem u domaćim kulinarskim specijalitetima i raspevanom druženju sa ostalim horovima. Naravno, kako se to uvek na festivalima dešava, usledili su pozivi za nove festival i saradnju sa drugim horovima. Zahvaljujemo se Asocijaciji “We are singing” na ovom divnom iskustvu. Naši sugrađani će imati priliku da čuju Mušku vokalnu grupu “Panonika” na Horskom festivalu “Slobodan Bursać” u nedelju 2. juna u Sali Kulturnog centra Zrenjanina“, rekla je Zorica Kozlovački.

U Muškoj vokalnoj grupi Pannonica pevaju:

Prvi tenor i solo: Milivoj Adamov, Miloš Gavrilov

Drugi tenor: Goran Mišković, Zvonko Romac i Dejan Grebenar Krnetić

Bariton: Milan Jokić, Robert Hodžić i Aleksandar Milas

Bas: Vladimir Tomić, Milan Milanov

 

Bura: Branko Stark https://youtu.be/PCyn6XZeSl4