Članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga – ZREPOK jednoglasno su doneli odluku da pokrenu Inicijativu za zabranu rada nedeljom i za vreme državnih praznika u trgovinskoj delatnosti (prodavnice mešovite robe, tržni centri).

Inicijativa je proistekla iz činjenice da su građani za vreme vanrednog stanja i rigoroznih ograničenja uspevali da se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama i ostalim potrepštinama za život, čak i u situacijama kada su prodavnice bile zatvorene tri uzastopna dana.

„U prethodnom periodu zemlje u okruženju donele su odluku da se zabrani rad nedeljom i sa ekonomske tačke gledišta ta odluka nije uticala negativno na nivo zaposlenosti radnika niti na poslovanje privrednih subjekata.
U oblasti trgovine ima oko 200.000 zaposlenih, od toga su 70 odsto žene. Najnormalnija stvar humanog društva je obezbeđivanje uslova za život porodice. U situaciji kada zaposlena osoba mora da radi 28 dana u mesecu, ne možemo se pohvaliti činjenicom da je standard građana na adekvatnom nivou. Takve radne obaveze zaposlenih loše utiču na zdravlje, porodicu ali i na kompletno društvo. Ova odluka ne treba da bude posmatrana samo sa ekonomske strane, već mnogo šire. Odluka je bitna kako sociološki u smislu funkcionisanja porodice (porodični ručak, verski običaji), tako i kulturološki u pogledu sistema vrednosti kada je reč o porodičnim događajima i zabavama.
Sa ekonomske strane posmatrano, trgovine bi se suočile sa preraspodelom radnih obaveza i rasporeda rada radnika, radnici bi bili odmorniji, ugostiteljski objekti bi imali veći prostor za rad i potencijalno više poseta, što u ovoj situaciji posle pandemije može biti pozitivno za njihov brži oporavak.
Ono što je vrlo važno, jeste donošenje zakona koji ne dozvoljava izuzetke, kako bi se izbegao svaki vid zloupotrebe.
ZREPOK je ovu inicijativu dostavio nadležnim ministarstvima, Vladi Republike Srbije, Narodnoj skupštini Republike Srbije ali i drugim asocijacijama radnika i poslodavaca.
Privredne subjekte pozivamo, da se u znak poštovanja prema svojim zaposlenim radnicima pridruže inicijativi za ukidanje rada nedeljom i za vreme državnih praznika. Omogućite zaposlenima da vikend provedu sa svojim porodicama“, navodi se u saopštenju Zrenjaninskog poslovnog kruga – ZREPOK.