Zrenjanin- Poslednji slučaj infekcije koronavirusom na teritoriji Grada Zrenjanina registrovan je 24. aprila, ukupno je obolelih u Zrenjaninu bilo 25, a na teritoriji Srednjeg Banata 32, saopštio je načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Radivoj Filipov na današnjoj Sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

On je izneo i aktuelne podatke u vezi sa epidemijom izazvanom virusom KOVID-19 na našoj teritoriji i rekao da su zdravstvene ustanove sa teritorije Srednjeg Banata uzele i dostavile laboratorijama više od 2500 uzoraka za testiranje na koronavirus.
– Na predlog Zavoda za javno zdravlje stavljeno je 240 žitelja Srednjobanatskog okruga u samoizolaciju, a zdravstveni nadzor sproveden je i na nešto manje od 1200 putnika u međunarodnom saobraćaju. Ukupno su u našem okrugu dijagnostikovana 32 slučaja KOVID-19, od tog broja 25 su žitelji Grada Zrenjanina. Kada govorimo o njihovom lečenju, 26 ih je bilo hospitalizovano, dok je 6 osoba sa blažom kliničkom slikom lečeno u uslovima kućne samoizolacije. Poslednji registrovani slučaj u Okrugu zabeležen je 12. maja, a kada govorimo o Gradu Zrenjaninu, onda je to 24. april. U ovom trenutku mi više nemamo ni jednu hospitalizovanu osobu, svi koji su bili zaraženi vratili su se s lečenja i nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj koji se može povezati s KOVID-om 19 – saopštio je dr Filipov.

Dodao je i da Zavod za javno zdravlje trenutno učestvuje u ispitivanju kolektivnog imuniteta, koje se odvija na celoj teritoriji Republike Srbije, kao i da predstoji testiranje “brzim” testovima radnika u dva najveća gerontološka centra na području Okruga. Takođe, u saradnji s Domom zdravlja Zrenjanin sprovodi se i testiranje na komercijalnoj osnovi.

Direktorka Doma zdravlja dr Gordana Đurić rekla je da KOVID ambulanta u Zrenjaninu, u naselju “Zeleno polje” nastavlja s radom do daljeg, ali s kraćim radnim vremenom u odnosu na dosadašnje. Ona je istakla da je u radu tokom vanrednog stanja ustanova poštovala sve instrukcije Ministarstva zdravlja, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”.
– Instrukcije smo dobijali isključivo od tih ustanova, odnosno od kriznih štabova, i u zavisnosti od epidemiološke situacije su se i menjale aktivnosti koje smo sprovodili. Dobra komunikacija i koordinacija između ustanova na našoj teritoriji donela je i rezultate na osnovu kojih je, po broju obolelih i bez smrtnog ishoda, region Srednjeg Banata najbolji u Vojvodini. Pratimo i dalje instrukcije koje dobijamo, sve dok su na snazi određene vanredne mere, i u skladu s tim nastavlja s radom respiratorni centar, odnosno KOVID ambulanta na “Zelenom polju”, svih sedam dana u nedelji, ali od danas sa skraćenim radnim vremenom, od 07-17 časova, umesto do 22 časa, kao do sada – rekla je dr Đurić.

Poslednji slučaj infekcije koronavirusom na teritoriji Grada Zrenjanina registrovan je 24. aprila, ukupno je obolelih u Zrenjaninu bilo 25, a na teritoriji Srednjeg Banata 32, saopštio je načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Radivoj Filipov na današnjoj Sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

 

Izvor: zrenjanin.rs