Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac u zgradi Pokrajinske vlade prisustvovao je svečanosti na kojoj je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš uručio ugovore vredne 11 miliona dinara organima i organizacijama sa teritorije AP Vojvodine u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina.

– Višejezičnost je među najvećim bogatstvima Vojvodine i nešto po čemu smo kao regija prepoznatljivi u Evropi, pa i u svetu, i mnogo je važno da je svi zajedno negujemo, čuvamo i unapredimo. Ovi projekti obuhvataju osposobljavanje – rekao je Njilaš.
Ukazao je i da je u budžetu AP Vojvodine izdvojeno 100 miliona dinara za unapređivanje službene upotrebe jezika i pisama na teritoriji Pokrajine.

Zamenik Santovac kazao je da je Grad Zrenjanin na ovom konkursu učestvovao sa tri projekta – sa 200.000 dinara podržan je projekat Mesne zajednice “Mužlja” – “Razvoj sistema elektronske uprave za rad u uslovima višejezičnosti”, a isto toliko sredstava odobreno je za troškove izrade i postavljanja višejezičnih tabli, dok je treći projekat, osnovne škole “Servo Mihalj”, podržan sa 220.000 dinara i ta sredstva biće utrošena za razvoj sistema elektronske uprave.
– Zahvaljujemo pokrajinskom Sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice na dobroj dosadašnjoj saradnji sa Gradom Zrenjaninom i nadamo se da će oni i u budućem periodu prepoznavati naše potrebe u ovoj oblasti – rekao je Saša Santovac i podsetio da su u Zrenjaninu u službenoj upotrebi četiri jezika i da se čini sve kako bi se maksimalno ispoštovale sve zakonske odredbe koje se tiču nacionalnih manjina.

 

Izvor:zrenjanin.rs