U Republici Srbiji je do 15 časova 15. jula 2020. godine registrovano ukupno 19.934 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 8.393 osoba od kojih je 351 pozitivno.

11 osoba je preminulo  u poslednja 24 časa od posledice korona virusa.

160 pacijenta je na respiratoru.

Na sajtu covid19.rs izneti su podaci da se na dan, 14. jul 2020. godine, u opštini Zrenjanin u samoizolaciji nalazi 118 osoba, u opštini Sečanj 1 , Žitište 6, u Titelu u 10, Novom Bečeju 18, u Kikindi 89 osoba…

Oštrije mere u borbi protiv COVID-19 od 17. jula

Vlada Republike Srbije saopštila je da su na današnjoj sednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 donete najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa.

  • Na teritoriji cele Republike Srbije, bez obzira na to da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.
  • Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.
  • Mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu danas je proširena na teritoriju cele Republike Srbije, bez izuzetka.
  • Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.
  • Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Sve mere koje su usvojene na današnjoj sednici Kriznog štaba važiće od petka, 17. jula.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje koronavirusa.