Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je u utorak, 14. jula,  četvrtu sednicu Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga u proširenom sastavu zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srednjobanatskom upravnom okrugu a u cilju preduzimanja novih preventivnih mera radi sprečavanja širenja zaraze virusom COVID- 19.

Sednici su prisustovali članovi Saveta: predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus i po ovlašćenju gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, zamenik gradonačelnika i po ovlašćenju predsednika opštine Novi Bečej Milan Stojšin, pomoćnik predsednika, načelnik Policijske uprave Zrenjanin Dragiša Vojnović, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Zdravko Ždrale, direktorka Opšte bolnice u Zrenjaninu dr Ivana Tešić, direktorka Doma zdravlja Zrenjaniin dr Gordana Đurić i direktorka Specijalne bolnice za plućne bolesti u Zrenjaninu prim. mr med. sc. dr Svetlana Jovanović.

Na osnovu najnovijih podataka Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin konstatovano je da je epidemiološka situacija na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga nepovoljna sa tendencijom rasta broja zaraženih, ali da je još uvek pod kontrolom. U toku juna i jula meseca, sa ponedeljkom 13. jul, na području Okruga registrovana je 71 osoba inficirana virusom COVID- 19, što je duplo veći broj u odnosu na period od marta do juna. Posebno je naglašeno da je klinička slika zaraženih znatno teža u odnosu na početak pandemije kao i da su u pitanju pretežno osobe mlađe dobi. Takođe, trenutno se u kućnoj izolaciji nalazi 145 osoba koji su pod kontrolom policijskih službenika.

Lokalne samouprave će još u toku dana doneti odluke i naredbe sa novim preventivnim merama, pored već važećih, radi zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID- 19. Mere će biti pooštrene i posebno će se odnositi na ograničenje broja ljudi na otvorenom i u zatvorenom prostoru, uz poštovanje svih zaštitnih mera, nošenje maski i držanje fizičke distance. Poštovanje propisanih mera kontrolisaće i sankcionisati nadležne inspekcije.

Sa sednice Saveta Okruga opet je upućen apel svim građanima da u cilju zdravstvene bezbednosti obavezno poštuju propisane zaštitne mere i izbegavaju veća okupljanja u zatvorenim prostorima jer jedino time mogu da daju svoj doprinos očuvanju zdravstvenog sistema i njenih kapaciteta, koji su već na maksimumu iskorišćenosti, prema izjavama prisutnih rukovodilaca zdravstvenih ustanova.
„Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima“.