Zrenjanin- Građani Zrenjanina u do sada najvećem broju okupili su se večeras ispred firme DOO „Prekon“ i još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog konstantnog širenja neprijatnih mirisa iz ove firme u narodu poznatijoj kao kafilerija.
Preko stotinak vozila bilo je prisutno, a građani su na kapiji ove firme okačili slogane poput „pakujete kofere“ „selidbe besplatna pomoć rado ću Vas iseliti“.

Vladimir Dragić, jedan od organizatora rekao je novinarima da gotovo svakog dana svom dvogodišnjem detetu mora da objašnjava zbog čega mora da uđe u kuću jer kafilerija emituje neprijatne mirise svakodnevno.

Vladimir Dragić i direktor pogona Prekon Slavko Popović u razgovoru

„Ako imamo sreće da vetar duva na kontra stranu može da ostane napolju, verujte, to nije samo smrad, to su glavobolje, mučnina, ne znamo koliko su to štetne materije, ali, saznaćemo“ kazao je on.

Dragić je podsetio na brojne bezuspešne akcije i pokušaje građana da reše problem.

„Nažalost, u ovoj zemlji izgleda sve mora na gurku, za ovih 15 godina bilo je peticija, dobili su sudsku zabranu, to je bilo na apelaciji, pa se slučaj vratio na sud u Zrenjaninu, i ne znam zašto inertnost gradskih čelnika, da nemaju potrebu da se uhvate u koštac sa tim problemom“ rekao je on.

U protestu je učestvovao i doktor Tomislav Stevanović koji je naglasio da je u slučaju kafilerije potrebno fokusirati se na smrad i sastojke koji nisu bezazleni.

„Oni izazivaju zdravstvene probleme na više načina, udisanjem štete plodu u prva tri meseca trudnoće, a kasnije mogu da dovedu do razvojnih poremećaja dece, poremećaja u ponašanju“ rekao je doktor Stevanović.

Kazao je i da se hronične bolesti kod dece i odraslih pogoršavaju usled tog smrada.

„Sve je to jako opasno, nažalost nemamo razumevanja lokalne politike i kada je u pitanju kafilerija, ali i kada je u pitanju Vineks iz Lukićeva“ dodao je on.

Građani Zrenjanina su i do sada, u više navrata ukazivali na problem smrada iz Kafilerije, organizujući proteste i tribine, a nedavno i prikupljali potpise za peticiju, kako bi se ona izmestila, ali se, osim obećanja nadležnih, do rešenja problema nije došlo.

Kafilerija u Zrenjaninu postoji od 1984. godine, tada u okviru Fabrike stočne hrane „Begej“ IPK „Servo Mihalj“, i bavi se preradom nemetalnih otpadaka i ostataka i proizvodnjom mesno-koštanog brašna i tehničke masti.

Od 2006. godine zvanično se zove „Prekon“ što je skraćenica od „prerada konfiskata“, a od 2010. godine je u vlasništvu kompanije „Matijević“.