Ovo ostrvo je pravi mali komad „Edenskog vrta“ sakriven u Jonskom moru i ostavljen nama da u njemu uživamo. Ime je dobilo po heroju iz Antičkih vremena Kefalosu, te tako i vi hrabro trebate da se otisnute u avanturu otkrivanja svih lepota ovog ostrva.

Nećemo sada pomenuti sve lepote i skrivene kutke Kefalonije, jer bi smo u tom slučaju morali da napišemo barem enciklopediju, ali potrudićemo se da približimo ovo mesto onima koji se na odmoru ne odmaraju.

 

 

Jedan dan svakako posvetite Mirtos plaži, kako bi ste napunili baterije i ušli u zen stanje, dok šetate ili leškarite po plaži od sitnih belih kamenčića i kupate se ukristalno čistoj vodi tirkiznog odsjaja. Možete obići pećine i uvale na ovom mestu kako bi ste podigli kondiciju za ostatak letovanja. Od plaža vam preporučujemo još i Makris Gialos, Gradakia plažu i Platos Gialos koje se smatraju draguljem Kefalonije, a tu je još i čuvena Ksi plaža, a za njeno „čuvenje“ zaslužna je narandžasta nijansa peska na ovoj plaži za koju je zaslužna šljaka i poseban sastav minerala o ukolnim stenama, koji veoma povoljno utiče na kožu, kosu i nokte.

KOMPLETNU PONUDU BARCINO TOURSA POGLEDAJTE OVDE

Turistička agencija Barcino Tours nalazi se u centru Zrenjanina

  • Svetozara Markovića 2
  • 023/315-5-315

Za pećine kažu da su umetnička dela prirode, ako je tako Jonsko more na Kefalonijije sami „Leonardo Da VInči“ glavom (kefalos znači glava) i bradom. Neke koje ne biste trebali da zaobiđete u koliko ste ljubitelj ovakvih aktivnosti je Agios Gerasimos pećina u kojoj je isto imeni svetitelj proveo nekoliko godina svog života, u postu i molitvi, te je u njegovu čast pored ulaza podignuta crkvica.

Nakon godina provedenih u pećini, ovaj božji čovek odlazi u dolinu Omala, gde renovira jedan manastir koji je kasnije takođe nazvan po njemu i njega takođe možete obići, a budući da 16. avgusta Grci slave ovog sveca, svake godine se ovde održava veliki festival u njegovu čast.

Ako želite malo izolovanije uživanje u moru i plažama, skoknite do mesta Skala gde će te pronači mnoštvo ušuškanih plaža koje je priroda oblikovala, a na ovom mestu se kao i na Zakintosu mogu sresti velike morske kornjače Kareta-Kareta, koje se retko gde na svetu mogu videti tako blizu obale. U blizini Skale nalazi se i plaža Lourdas, a u mestu imate velik broj taverni, kafića i restorana, sa tradicionalnom Grčkom muzikom i može se reći da je oličenje Grčkog sela sa svojim prelepim trgom.

Takođe poluostrvo Lassi koje odvaja Koutavos lagunu od Argostolskog zaliva na samo 2-3 kilometara od Argostolija, treba biti jedna od vaših stanica pri obilasku plaža Kefalonije. Ukoliko ste ljubitelj noćnog života, pronaći ćete ga u gore pomenutom mestu Skala, a ukoliko želite nešto „žešći“ provod možete trajektom otići do ostrva Zakintos i čuvenog Laganasa. Na Zakintosu možete provesti i dan, jer su tamo aktuelne i dnevne žurke, ili otići do aqua parka Water Village pošto na Kefaloniji nema pravog aqua parka. Dalje su tu pećna Drogari i jezero ispod zemlje Melissani, da bi ste ušli u pećinu i došli do jezera morate to učiniti čamcem koji košta 7 evra po osobi. Želite da se malo bolje upoznate sa istorijom ostrva, u tom slučaju posetite Tvrđavu Sv. Đorđa smeštenoj na nekoliko kilometara jugoistočno od glavnog grada i koja je do sredine XVIII veka bila prestonica Kefalonije. Za ljubitelje kulturno istorijskog nasleđa tu su još i Manastir Sv, Andree, Fiskadrsko Rimsko groblje, Akropolj u Samiju, tvrđava u Asosu i slični sadržaji. Takođe imate i opciju aktivnosti u prirodi kao što su šetnja i izleti, zahvaljujući brojnim uređenim stazama kroz prirodu, brda i planine.

Jedan od apartmana u ponudi Barcino Toursa

Nadamo se da smo vam bar malo suzili izbor i pomogli u odabiru aktivnosti, treba da znate da sve navedene destinacije možete obići putem organizovanih izleta(brodom, čamcem, autobusom…), kao i kolima (sopstvenim ili rentiranim), gradskim i među gradskim prevozom, trajektima i slično… Što Kefaloniju čini mestom punom sadržaja koji se sa lakoćom obilaze.