VISOK BROJ OBOLELIH NA COVID 19 U VOJVODINI

 


Od početka epidemije u Srbiji u martu, pa do 09.07.2020. godine, u AP Vojvodini je registrovano ukupno 2193 slučaja koji su potvrđeni RT PCR metodom.

U poslednjih 24 sata u Vojvodini je registrovano 86 novih slučajeva.

U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u svim okruzima u Vojvodini.

Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje raste, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija.

Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvoavao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti.

Zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod velikim opterećenjem i neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja..

Epidemiološka situacija u AP Vojvodini i jei dalje nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Gradu Novom Sadu.

Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljaskih objekata u kasnim satima, razčičitih proslava, zabava gdese peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap