Povodom problema sa kojima se suočavaju stanovnici Zrenjanina, a zbog neprijatnih mirisa koji se šire iz zrenjaninske kafilerije, danas je na inicijativu gradonačelnika Čedomira Janjića održan sastanak sa direktorom “Prekona” Slavkom Popovićem i pravnim timom kompanije “Matijević”, a razgovoru su prisustvovali i pomoćnik gradonačelina Duško Radišić, načelnica Gradske upave Jasmina Malinić, njen zamenik Miloš Korolija, gradski inspektor za zaštitu životne sredine Dragana Adamović i Nenad Petrović zamenik načelnika Odeljenja inspekcija Gradske uprave.

Gradonačelnik Janjić je ukazao da je do sada bilo nekoliko pokušaja da se sa vlasnikom te fabrike dogovori ugradnja opreme koja bi sprečila širenje neprijatnih mirisa, ali da ti razgovori očigledno nisu doveli do rešavanja problema koji već trideset godina muči Zrenjanince.
– Upravo iz tog razloga sam danas zakazao ovaj sastanak kako bi zajedno sagledali sve aspekte i preuzeli rešavanje tog problema – rekao je on uputivši zahtev da sve nadležne službe, u svrhu zaštite građana, pojačaju kontrolu i izvrše inspekcijske poslove po svakoj prijavi građana, a sve u skladu sa pravilnicima i zakonom.

– Kada je reč o neprijatnim mirisima i negodovanju Zrenjaninaca, moram reći da su oni opravdano nezadovoljni, zbog toga im dajem punu podršku i poručujem da ćemo ovaj dugogodišnji problem rešiti u najkraćem roku, jer, svi rokovi za to već su odavno prošli, vreme je da ga rešimo, jednom zauvek. Ne želimo da se Zrenjanin upiše na mapu ekoloških problema, interes nam je da u saradnji sa građanima rešavamo probleme, jer želimo zdravu sredinu za našu decu. Zato je Gradska uprava preuzela na sebe rešavanje problema sa kafilerijom i vrlo brzo ćemo imati jedno ili više rešenja, ali, svakako da je izmeštanje fabrike gotovo sigurno – objasnio je gradonačelnik Janjić.

Tokom današnjeg sastanka zaključeno je da će Gradska uprava svim raspoloživim sredstvima ući u što je brže rešavanje problema i u što kraćem roku predstavnicima fabrike “Prekon” ali i građanima predočiti rešenje.

– Već radimo na potencijalnim rešenjima i čim budemo imali gotove predloge, koji ipak moraju biti i realni, prvo ću obaviti razgovor sa građanima i ukoliko nađemo prihvatiljv predlog sa time ćemo izaći pred vlasnika “Prekona” – ukazao je još gradonačelnik.