Zrenjanin- Završava se vreme raspusta, godišnjih odmora i letnjih vrućina, pa se od 1. septembra 2022. godine radno vreme Narodnog muzeja Zrenjanin vraća na uobičajeno.

Izložbeni saloni:
Radnim danom 9-13:30 i 14-19:30 časova
subota 9-13 časova

Stalna postavka:
Radnim danom 8:30 – 19 časova
subota 8:30-12:30 časova

 

Aktuelne postavke:

Salon: Izložba radova zrenjaninskog fotografa i nekadašnjeg fotoreportera lista „Zrenjanin“ pod nazivom „Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu – Retrospektivna izložba fotografija“ trajaće do 8. septembra 2022. u Salonu našeg Muzeja.
Povodom obeležavanja šest decenija predanog rada Ivana Pančića na postavci su se našle 72 odabrane fotografije iz njegovog bogatog opusa. Fotografijom je počeo da se bavi još u osnovnoj školi, pedesetih godina XX veka. Kao dvadesetogodišnjak je 1965. dobio nagradu Foto saveza Jugoslavije; tri godine kasnije (1968) objavio je prvu fotografiju u listu Zrenjanin, a od 1976. član je zrenjaninskog kluba fotografije (CD 13). Baveći se fotografijom proputovao je svet, izlagao u inostranstvu i stekao više od 250 domaćih i međunarodnih priznanja na raznim fotokonkursima. Od 1991. jedan je od retkih zrenjaninskih umetnika sa titulom majstorskog kandidata po kriterijumima Foto saveza Srbije. Dobitnik je nagrade Gran pri za sportsku fotografiju (Kranj, 1981), bronzane plakete u Sidneju (1989) i srebrnog pehara u Italiji (na konkursu Kodaka). Osvojio je i glavnu nagradu za crno-belu kolekciju na uglednom festivalu „Žisel“ (1981). Priredio je niz foto-izložbi posvećenih istoriji Zrenjanina, a njegovi snimci našli su se u mnogim (foto)monografijama, izložbenim katalozima, turističkim vodičima i drugim radovima posvećenim Zrenjaninu. Dobitnik je Nagrade grada Zrenjanina 2021. godine za profesionalni rad.

Kamerna postavka „Gravirano staklo“: Povodom Međunarodne godine stakla svakog 15. u mesecu, u delu stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti NMZ, menja se kamerna postavka u okviru projekta „Staklena vitrina meseca”. Trenutna postavka posvećena je graviranom staklu, i obuhvata pet predmeta graviranog stakla koji su proizvod austrougarskih i bohemijskih radionica i fabrika u vremenskom rasponu od sredine 19. do početka 20. veka.

Stalna postavka: Uvek je aktuelna i stalna postavka NMZ koja predstavlja bogato kulturno nasleđe srednjeg Banata iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije.