Zrenjanin- Počev od ovog vikenda plansko ispiranje vodovodne mreže vršiće se noću. Na ovaj način biće, u reonu gde se vrši ispiranje, izbegnut mogući pad pritiska vode u mreži u prepodnevnim časovima, kada su se inače vršila ispiranja, a samim tim će građanima konstantno biti na raspolaganju dovoljne količine vode u periodu visokih temperatura i pojačanih higijenskih mera u sprečavanju širenja korona virusa.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin održava više od 1200 kilometara vodovodne mreže u gradu i naseljenim mestima. Jedna od redovnih aktivnosti na održavanju je i plansko ispiranje vodovodne mreže. Ono se sprovodi u gradu i naseljenim mestima u kontinuitetu od proleća do kasne jeseni, odnosno dok vremenski uslovi to dozvoljavaju. U gradu se godišnje, u proseku, kompletna vodovodna mreža ispere 4-5 puta, a u naseljenim mestima 2-3 puta.

Planskim ispiranjem održava se mikrobiološka ispravnost vode, uklanjaju se mikronečistoće iz vodovodnih cevi i povećava bistrina vode.

Tokom ispiranja može doći do manjeg pada pritiska vode u mreži u reonu gde se vrši ispiranje, a po završetku moguća je kratkotrajna pojava zamućenosti vode koja se javlja, kao i nakon puštanja vode u mrežu posle sanacije kvara, zbog promene pritiska vode u mreži i njenog kovitlanja.

„Planska inspiranja sprovodila su se u prepodnevnim časovima, a od ovog vikenda vršiće se noću posle 22 časa. Na ovaj način biće izbegnut pomenuti pad pritiska vode u reonu ispiranja u prepodnevnim časovima, a samim tim će građanima konstantno biti na raspolaganju dovoljne količine vode u periodu visokih temperatura i pojačanih higijenskih mera u sprečavanju širenja korona virusa“, navodi se u saopštenju JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.