Nakon što su prošle godine predstavnice Zrenjanina odnele pobedu na televizijskom dečjem muzičkom takmičenju “Srbija u ritmu Evrope”, našem gradu pripala je čast da bude domaćin ovogodišnjeg završnog takmičenja, predviđenog za kraj oktobra ili početkom novembra. Pripreme za tu manifestaciju počele su već prethodnog vikenda, kada je u Zrenjaninu održan promotivni skup i prvi probni kamp, na kom se okupilo svih 25 ekipa, zajedno s njihovim pratiocima, predstavnicima gradova i opština širom Srbije, kao i organizatorima takmičenja.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika i predsednica Organizacionog odbora manifestacije Cica Vučković dočekali su zvanice prijema i poželeli im ugodan boravak u Zrenjaninu, a od direktora televizijskog programa “Ritam Evrope” Igora Karadarevića i izvršnog direktora “Ritma Evrope” Davida Makevića uručene su im plakete zahvalnosti. Potom je predstavljen i ceo tim “Ritma Evrope” i najavljen spektakl koji očekuje gledaoce kraj malih ekrana, ali i učesnike programa. Održan je i poseban sastanak kom su prisustvovali predstavnici Grada Zrenjanina, organizatora i gradova i opština iz kojih dolaze učesnici manifestacije.

Prijem je počeo minutom ćutanja u čast nastradaloj deci iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Marija Aleksić, jedna od članica pobedničkog tima Zrenjanina prethodne sezone, izvela je “Odu radosti”, evropsku himnu.

Direktor programa “Srbija u ritmu Evrope” Igor Karadarević izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na ovogodišnjoj manifestaciji preko 120 dece i njihovih koordinatora, iz 25 gradova i opština Republike Srbije, među kojima je i opština Leposavić, sa teritorije Kosova i Metohije.
“Svi oni stigli su u Zrenjanin, gde će tokom vikenda raditi s timom “Srbija u ritmu Evrope”, našim televizijskim festivalom. Kamp je počeo njihovim dolaskom, prijemom, razmenom poklona, i brojnim aktivnostima koje slede u nastavku. Svaki grad predstavlja jednu zemlju, tv prenos se planira krajem oktobra ili početkom novembra, a to ćemo znati posle drugog kampa, koji će se takođe održati u Zrenjaninu”, rekao je Karadarević i dodao da Grad Zrenjanin, kao domaćin, itekako zaslužuje tri sata televizijskog programa na Prvoj srpskoj televiziji i da ga deca Srbije vide i upoznaju.

“Siguran sam da mnoga deca koja su danas došla nisu ni znala koliko Zrenjanin ima lepih građevina, koliko odiše gospodstvom, finoćom, svim onim što krasi našu Vojvodinu. U potpunosti sam zadovoljan uslovima koje je grad Zrenjanin pružio, kao i celim timom Gradske uprave, s kojim sarađujemo”, kazao je direktor programa “Srbija u ritmu Evrope”.

Domaćini prijema za učesnike u Gradskoj kući bili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika i predsednica Organizacionog odbora manifestacije Cica Vučković. Zameniku je ovom prilikom uručena zahvalnica za partnerstvo Grada Zrenjanina u festivalu.
“Grad Zrenjanin je ove godine domaćin takmičenja “Ritam Evrope”, i ono što se već danas moglo videti i osetiti u našoj Baroknoj sali, to su ta energija, mladost i lepota iz svih delova Srbije. Ovde su se okupila deca koja rade ono što vole, uživaju u nečemu što je lepo, a mi ćemo se potruditi da budemo što bolji domaćini i ovog kampa i celokupne manifestacije, i da pošaljemo najlepšu sliku iz našeg grada Zrenjanina”, poručio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Nakon prvog probnog kampa, učesnici manifestacije “Srbija u ritmu Evrope” okupiće se ponovo u Zrenjaninu krajem avgusta, kada će se održati i žrebanje na Trgu slobode ili Gradskoj bašti. Treći kamp, u trajanju od 3 ili 4 dana predviđen je za septembar/oktobar, a takmičenje krajem oktobra ili početkom novembra, kako je planirano, u “Kristalnoj dvorani”.