Zrenjanin- Česte oscilacije pritiska vode usled nekoliko prekida vodosnabdevanja u vremenu dok se snabdevanje grada vodom vršilo preko postrojenja, odnosno „fabrike vode“, uslovile su veći broj havarija na vodovodnoj mreži u gradu, a taj broj je dostizao i do desetak havarija dnevno.

Nakon preuzimanja vodosnabdevanja od strane JKP „Vodovod i kanalizacija“ pritisak u mreži se stabilizovao, što je automatski uticalo i na drastično smanjenje broja havarija na vodovodnoj mreži. Iako su havarije u vremenu snabdevanja grada preko postrojenja urgentno rešavane, nakon preuzimanja vodosnabdevanja i stabilizacije istog, ostalo je da se sanira više od dvadeset havarija na vodovodnoj mreži.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin održava više od 1200 km vodovodne mreže u gradu i naseljenim mestima.

„Izgradnja vodovodne mreže započeta je šezdesetih godina prošlog veka i njena prosečna starost je iznad 30 godina. Samim tim i havarije na vodovodnoj mreži su česte, a službe održavanja ih u najvećem procentu saniraju u roku od nekoliko časova od momenta nastajanja, a do kraćih prekida vodosnabdevanja u reonu mesta kvara dolazi samo ukoliko je to neophodno zbog potrebe izvođenjaradova na njegovoj sanaciji.
Sve otkrivene ili od strane korisnika prijavljene havarije na mreži su evidentirane, a celokupno ljudstvo i mehanizacija stručnih službi preduzeća je angažovana na njihovom saniranju. Radovi se privode kraju pa iz tog razloga molimo građane za još malo strpljenja.
Kao prioriteti prilikom otklanjanja havarija uzimaju se njihov uticaj na sam proces vodosnabdevanja, ugroženost objekata i bezbednost ljudi od posledica curenja vode, potreba angažovanja specijalizovane mehanizacije za njihovo otklanjanje, raspoloživost i nabavka neophodnih materijala za sanaciju i drugo. Postupak vraćanja mesta havarije u prvobitno stanje sprovodi se postepeno kako se vodovodne cevi ne bi naglo opteretile, što bi dovelo do novih kvarova, a od brzine slaganja tla zavisi kada će doći do završnog zakopavanja mesta kvara, a potom i do njegovog asfaltiranja ili vraćanja prethodno uklonjenog uličnog mobilijara.
Bitno je naglasiti da pomenuti veći broj havarija ni u jednom momentu nije uticao na količinu i pritisak vode u mreži, a u prilog tome govori činjenica da je od momenta preuzimanja vodosnabdevanja grada od strane JKP „Vodovod i kanalizacija“ isto stabilno, da vode u dovoljnim količinama i stabilnog pritiska imaju svi stanovnici grada, pa i oni u višespratnicama koje nemaju ugrađene uređaje za povećanje pritiska vode“, navodi se u saopštenju JKP „Vodovod i kanalizacija“.