Zrenjanin- Promocija knjige “Rat i humor 1914 – 1918.” održaće se u četvrtak 24. septembra 2020. godine u 18 časova u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin. Govoriće Vladimir Čeh, priređivač kataloga i autor projekta,  prof. dr Milan Ristović, istoričar i Prvoslav Plavšić, psiholog. Po završetku promocije biće upriličeno autorsko vođenje kroz izložbu u Salonu Muzeja.

Na ovom „svečanom zatvaranju“ posetioci će poslednji put moći da se upišu u „Knjigu utisaka” rukom, tastaturom ili „selfi snimkom” na izabranu antiratnu razglednicu. Jednim „klikom” na TV ekranu osetljivom na dodir, moći će da je pošalju direktno sa kompjutera u željeno poštanske sanduče, odštampanu na kartonu sa nalepljenom prigodnom markom koju je povodom izložbe izdala Pošta Srbije.

Ulaz je slobodan. Broj mesta je ograničen, a posetioci su u obavezi da nose maske.

 

 

O KNJIZI

 Izložba „Rat i humor: 1914–1918.“ prikazuje, a istoimena knjiga analizira – kako je humor u Velikom ratu korišćen u časopisima (sa cenzurom), u vojničkim, „rovovskim“ novinama (bez nje), kako je viđen na tada važnom mediju – razglednicama, i konačno, kako ga je država koristila u komunikaciji sa populacijom na plakatima. Tema „Rat i humor“ posmatrana je u knjizi iz tri ugla: propagandnog, istorijskog i psihološkog, uz obilje komentara, informacija i ilustracija sa izložbe.