Zrenjanin- O rezultatima rada i problemima sa kojima se susreće Poljočuvarska služba grada Zrenjanina na današnjoj konferenciji govorili su koordinator Branislav Lazić i poslovođa poljočuvara Blagoje  Bogdanović.

 

Branislavc Lazić naglasio je da je jedan od najvećih problema uzurpiranje zemljišta  u državnoj svojina na teritoriji grada Zrenjanina. Poljočuvari su u Knićaninu  otkrili oko 500 hektara uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, od čega je  380 hektara zasejano suncokretom, a već je skinuto oko 300 hektara. 

„Ova godina za Poljočuvarsku službu grada Zrenjanina je izuzetno teška. Uzurpirano je oko 500 hektara zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Zrenjanina, čija je vrednost useva između 25 i 30 miliona dinara. Otkrili smo i uzurpirano zemljište, oko 60 hektara u katastarskoj opštini Knićanin, koje je trenutno pod kukuruzom, kao i zemljište u Botošu i Banatskom Despotovcu“, rekao je Branislav Lazić.

Poljočuvarska služba grada Zrenjanina postoji 10 godina i broji 34 čuvara koji su često izloženi napadima i pretnjama.

Lazić je istakao da se poljočuvari  susreću sa brojnim problemima i neprijatnostima, ali i naglasio da služba ima  dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i zrenjaninskom policijom.

Ove godine Vatrogasne služne u zrenjaninskom ataru su intervenisale  32 puta.

„Krajem septembra početkom oktobra očekuje  nas veliki problem koji prave neodgovorni pojedinci koji pale strnjiku. Koristim ovu priliku da im uputim apel da to ne rade, jer time ugrožavaju  kako prirodu, tako materijalnu svojinu, ali i ljude“, rekao je Lazić i dodao  da su  tokom prethodnog perioda uspeli  da u Melencima od krađe sačuvaju 20 hektara deteline, a u Čenti 1.500 lubenica.

 

On je apelovao na poljoprivrednike da prijave uzurpiranje zemlje i istakao da će svako ko prijavi biti zaštićen.