Pixabay – Image by Konevy

 

Verujte nam na reč ovo nije klasična floskula, ali u Istanbulu možete provesti život, a opet ga nećete do kraja upoznati. Najveći u Evropi i 5. u svetu, govorimo o gradu koji se proteže na 2 kontinenta, i savršen je spoj Evro-Azijske kulture koji je menjao gospodare i imena kroz vekove, a opet nikada nije ukroćen.

Zamislimo teoretski da imate samo jedan jedini dan da provedete u Istanbulu, želite da vidite i doživite što je više moguće stvari, ali ako se ne organizujete kvalitetno, nećete uspeti u svojoj nameri, zato smo mi tu da Vam pomognemo.

 

 

Recimo da iz centra grada krećete u ranim jutarnjih satima, kako je doručak najbitniji obrok pronađite neku od mnogobrojnih buregdžinica u ulici Istikal Caddesi, ovo je ulica koja živi 24/7 puna restorana, kafića i onoga što vam je potrebno, buregdžinica.

Nemojte previše lutati ovuda, jer vam je vreme ograničeno, već se uputite ka Galata kuli koja se nalazi na kraju ove ulice. Visoka preko 65m sagrađena u srednjem veku i ustvari predstavlja kameni toranj, gde prvih 7 spratova možete obići liftom, dok nakon toga morate poći pešice (još 2 sprata) ako želite pogled na grad koji ćete pamtiti, ako već niste možete ovde popiti prvu jutarnju kafu sa pogledom, pošto kula ima kafić.

Foto: barcino.travel/evropski-gradovi

Pored ovog tornja nalazi se i Galata most, gde možete videti brojne pecaroše i ribolovce, koji su ranom zorom došli da oprobaju svoju sreću, ako pogledate na suprotnu stranu mosta, možete videti neke od glavnih simbola Istanbula, tu je prvo popularna Plava Džamija, delo Sinana Mimara, ako budete poštovali određena pravila moćićete da uđete u unutrašnjost ove velelepne verske građevine. Još jedan „gigant“ ovog grada je i Aja Sofija bivša hrišćanska bazilika, preobraćena u džamiju a danas predstavlja muzej, ostaćete zasigurno zatečeni njenom veličinom i masivnošću. Unazad nekoliko godina kod nas je bila popularna serija Sulejman veličanstveni, te ste u njoj mogli čuti za čuvenu Topkapi palatu, mada ukoliko ste nekada makar malo bili zainteresovani za Istanbul sigurno ste upoznati sa ovom Sultanovom rezidencijom koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. U palati se nalaze četiri velelepna dvorišta i harem, vrtu možete na brzinu da se okrepite u nekom od kafiće (budući da žurite) takođe ovde možete kupiti suvenir da vas uvek seća na grad.

Ukoliko ste planirali šoping, onda je najboje mesto za to Veliki bazar ili kako se originalno zove Kapali čaršija, gde na preko 350 tezgi i štandova možete pronaći sve, od odeće preko nakita do suvenira ali iako su Turci najbolji trgovci i verovatno zbog njihove ljubaznosti nećete imati srca da ih odbijete, uvek se cenkajte! Ako ste dobri u tome, uštedećete dosta novca. Nemojte zaobići ni čuveni Bazar začina.

Trk do Sulejmanove džamije, druga po veličini u gradu, takođe delo Sinana Mimara, gde će te takođe moći da posetite unutrašnjost uz određena pravila ponašanja za turiste.

Sve pojedinosti putovanja u Instanbul koje organizuje Turistička agencija Barcino Tours pogledajte OVDE

Završite razgledanje, neobičnim odlaskom na groblje, ali samo da bi ste bacili pogled na mauzolej Sultana Sulejmana Veličanstvenog i njego voljene žene hurem, koja ga je pored mnogobrojnih žena uspela opčiniti i u koju je celog svog života bio zaljubljen i koja se na razne načine dovijala iako nezvanično važila je za jednu od najmoćnijih žena tog vremena.

Nažalost dan traje samo 24časa, a vi svoj obilazak morate privesti kraju, nakon celodnevnog trčanja, priuštite sebi jednu večeru u Tradicionalnom Turskom restoranu, a za dezert zasladite se čuvenom baklavom, i recite Istanbulu do viđenja, a nikako zbogom.

 

Za više informacija, pozovite poslovnicu u Zrenjaninu na broj 023/315 5 315, ili dođite lično na adresu Svetozara Markovića broj 2 (pešačka zona).