Svake godine u svetu oboli više od 160.000 dece od nekog oblika malignog tumora, a više od 90.000 dece umre od nekog oblika raka. Rak kod dece čini od 0,4 do 4% svih malignih bolesti u opštoj populaciji širom sveta, u Evropi 0,4%, u Srbiji oko 0,7%, u Africi, 4%. Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su čak i u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta 0 do 14 godina, odmah iza povreda.

U Republici Srbiji, svake godine se u proseku otkrije 314 dece oba pola uzrasta od 0 do 19 godina sa nekim od oblika maligne bolesti. Kao i u većini zemalja u razvoju, i u Srbiji je gotovo 2/3 novoobolele dece (63,4%) uzrasta do 15 godina. U proseku, svake godine 50 dece uzrasta od 0 do 19 godina izgubi bitku sa ovom bolešću u Srbiji. Ohrabruje činjenica da je rak kod dece izlečiv u 70 odsto slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči.

Najčešće zastupljene maligne bolesti u dečjem uzrastu su tri grupe oboljenja, i to leukemije, tumori mozga i limfomi. Ove tri grupe malignih bolesti činile su gotovo polovinu svih malignih bolesti dečijeg uzrasta.

Rani znaci upozorenja:

  • Bele tačkice u oku, nova razrokost, novo slepilo, izbočena očna jabučica,
  • Kuglice u stomaku i karlici, glavi i vratu, udovima, testisima, žlezdama,
  • Neobjašnjivo produžena temperatura preko dve nedelje,
  • Neobjašnjiv gubitak težine, bledilo, umor, stvaranje modrice ili krvarenje,
  • Bolovi u kostima, zglobovima, leđima, i lako nastali prelomi,
  • Neurološki znaci: promena ili pogoršanje hoda, ravnoteže ili govora, glavobolja više od dve nedelje sa ili bez povraćanja, uvećanje glave.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, 15. februar, uspostavljen je 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja širom sveta. U Srbiji, prva udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti počela su sa radom početkom 90-ih godina prošlog veka. Na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u našoj zemlji je 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja.

U Službi pedijatrije Opšte bolnice „Đorđe Joanović” Zrenjanin se zbrinjavaju deca obolela od malignih bolesti, gde im se pruža stručna medicinska pomoć. Po rečima načelnice Službe, dr Tatjane Stanković, ove godine Služba Pedijatrije  se aktivno uključila u obeležavanje  Svetskog dana dece obolele od raka. U saradnji sa Predškolskom ustanovom Zrenjanin, dana 14.02.2018. godine je održana radionica sa temom “Svi smo mi  heroji”  na kojoj su deca hospitalizovana u Službi  pedijatrije pričom, pesmom i  izradom bedževa pružili podršku deci  oboleloj od malignih bolesti. Bedževi su deljeni u ambulantama Pedijatrijske službe 15.02.2018.godine.

 

Ovaj međunarodni dan obeležava se svake godine u cilju edukacije i podizanja svesti o značaju efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih tumora, ko i podizanja svesti o značaju edukacije dece, adolescenata i njihovih roditelja o prevenciji, zdravim životnim navikama i prepoznavanju ranih znakova upozorenja i simptoma malignih bolesti.