Zrenjanin- Programi u okviru “Dečje nedelje”, ranijih godina organizovani početkom oktobra, ove školske godine, zbog specifičnih okolnosti, dešavaju se tokom celog meseca. Predškolska ustanova Zrenjanin, u saradnji sa svojim vaspitačima, kao i drugim gradskim ustanovama i školama, pripremila je brojne programe, u zavisnosti od uzrasta dece. U dvadeset vrtića u Zrenjaninu, pod motom “Podeljena sreća dva puta je veća!”, održane su, ili će se održati, kreativne i likovne radionice, izložbe, mini-koncerti, sportske aktivnosti, maskenbali, dečji vašari, susreti s umetnicima i sportistima…

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio je danas dečji vrtić “Crvenkapa”, u naselju “Bagljaš”, gde je upriličen mini-koncert na kom su nastupili učenici i profesori Muzičke škole “Josif Marinković”. Osim što su uživali u muzici različitih žanrova, mališani iz vrtića imali su priliku i da se upoznaju s pojedinim instrumentima, saznaju ponešto o njima i na taj način se dodatno zainteresuju da i sami počnu neki da sviraju. Danas su im predstavljeni klavir, flauta, violina, violončelo, gitara, doboš, harmonika i trombon, a koncert je završen toplim aplauzom i aktivnim učešćem dece u programu. Slični koncerti organizovani su i u drugim vrtićima.

Iz Predškolske ustanove poručuju da su i ove godine pokušali da svojim prisustvom, nastupima, šetnjama, kreativnim radionicama, saradnjom sa školama i institucijama, skrenu pažnju najšire javnosti na decu i mlade, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima i postanu deo sveta u kome će prava svakog deteta biti priznata, zaštićena i ostvarena. Cela protekla nedelja bila je posvećena deci i promociji i prezentaciji stvaralaštva i kreativnosti, a maksimalno je ispoštovana i preporuka da se što više aktivnosti realizuje na otvorenom.