Izložba Vi_Real Urbana klopka  Dušana Todorovića biće otvorena u salonu Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 15. oktobra u 19h. Postavljena celina formiraće virtuelno-realan ambijent materijalizovanog „mentalnog inboksa“ koji je zatrpan mnoštvom informacija i suštinski (u značenju) predstavlja lični dijalog sa vremenom ne samo umetnika već i svakog pojedinca. Radovi su nastali u periodu od 2016-2019. godine. Dušan Todorović do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

–          Izložba je otvorena za posetioce svakog radnog dana i vikendom od 8 do 20h do 28. oktobra.

 

 

 

Autor o svojoj postavci naveo je sledeće:

–          „Savremeni svet je postao savršena globalna klopka koja nas depersonalizuje i transformiše u zavisnike info-skrin sistema. Živimo u lavirintu informacija, otuđeni vladavinom ekrana, dok stvarni život prolazi pored nas. Ambijent Virtuelno-realno sadrži četiri antinomijska  isečka koji su odraz vremena u kome živimo…“

 

 

Izvod iz biografije

Dušan Todorović je rođen 1945. u Kragujevcu. Diplomirao je na Akademiji za likovne umetnosti (sada Fakultetu likovnih umetnosti) u Beogradu 1972. godine na odseku za slikarstvo kod prof. Đorđa Bošana. Te godine je postao i član ULUS-a i prvi put je samostalno izlagao u Novom Sadu. Od 1974.  beleži univerzitetsku karijeru i to na mestu asistenta, docenta, vanrednog, redovnog profesora i dekana Akademije umetnosti u Novom Sadu. Obavljao je i funkciju predsednika ULUV-a (1980.), Nagradu za životno delo Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine (priznanje iz oblasti umetnosti) dobija 2012. godine. Od 2013. ponovo je u statusu slobodnog umetnika.

–          Boravio je na studijskim putovanjima u gotovo svim značajnijim evropskim gradovima, dobitnik je stipendije Danske kao i svih značajnijih domaćih stipendija u oblasti likovne umetnosti.

–          Imao je oko 45 samostalnih izložbi u mnogim gradovima širom bivše Jugoslavije, kao što su: Ljubljana, Maribor, Pula, Dubrovnik, Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Zrenjanin i dr. a izlagao je svoja dela i u  gradovima širom sveta na brojnim izložbama jugoslovenskih i vojvođanskih umetnika gde izdvajamo izložbe održane u Parizu, Londonu, Njujorku, Pečuju, Vroclavu, Moskvu, Bukureštu, Portu i Lisabonu. Samostalno izlagao u Parizu, Londonu, Budimpešti, Temišvaru, Čongradu, Berlinu, Pšemislu itd.

–          Trenutno istražuje svet multimedija, usmeravajući se na UV-svetlo i audio-vizuelne efekte.

–          Učestvovao je u brojnim domaćim i evropskim umetničkim kolonijama, suosnivač je prve umetničke kolonije ekološke i reciklažne umetnosti – „Svetionik“.

–          Član je Udruženja evropskih umetnika sa sedištem u Esenu i umetničke grupe 16_11 Urban Distrikt.

–           Dva rada Dušana Todorovića su reprodukovana na čestitkama UNICEF.

–          Dobitnik je brojnih domaćih nagrada i priznanja.

 

 Podsetnik

Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa kao i obavezno držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom posete Kulturnom centru Zrenjanina.