Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik gradonačelnika Saša Santovac predsedavali su juče radnim sastankom u vezi sa projektom izgradnje autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Sastanku su prisustvovali predstavnici Sektora za prostorno planiranje i urbanizam Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavnici JP “Zavod za urbanizam Vojvodine” i zrenjaninskih javnih preduzeća i ustanova, zainteresovanih u svom domenu za projekat izgradnje autoputa, kao i predstavnici projektantske kuće angažovane od strane kineske kompanije Čajna Šandong Internešnal, a na osnovu Memoranduma o razumevanju potpisanog početkom godine s Vladom Republike Srbije.

Nakon postupka ranog javnog uvida povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene koridora autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, koji je sproveden u periodu od 20. avgusta do 4. septembra ove godine, razmatran je izveštaj i primedbe, dostavljene od strane nekoliko javnih preduzeća, ustanova i organizacija.

Fizička i pravna lica mogla su u toku trajanja ranog javnog uvida da dostave primedbe na pripremljeni materijal, a sve aktivnosti za sprovođenje ranog javnog uvida poverene su Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Imenovana je i stručna Komisija, koja je u izveštaju konstatovala sve sugestije i primedbe, pristigle kako sa teritorije Grada Zrenjanina, tako i od strane drugih gradova i opština, preko čije teritorije se planira trasa autoputa.

Jučerašnji sastanak odnosio se na razmatranje primedbi u vezi sa delom predviđene trase na teritoriji našeg grada, s posebnim akcentom na predložene dve varijante u gradskoj zoni Zrenjanina – severnoj i južnoj, a s ciljem odabira konačnog rešenja za koje će se raditi projekat.

Kako je ranije objavljeno, približna dužina budućeg auto-puta je 110 kilometara, a projekat podrazumeva izgradnju kompletnog profila autoputa, između Novog Sada-Zrenjanina i beogradskog naselja Ovča (obilaznica Beograda), sa svim putnim objektima i denivelacionim ukrštanjima. Takođe planirana je i rehabilitacija, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora. Procenjena vrednost izgradnje je oko 600 miliona evra.

Planirani koridor autoputa državnog puta IA reda prolazi ili tangira građevinska i katastarska područja naselja Ovča, (grad Beograd), Glogonj, Jabuka (grad Pančevo), Sefkerin, Baranda, Sakule, Opovo (opština Opovo), Debeljača, Kovačica, Idvor, Crepaja (opština Kovačica), Aradac, Lukićevo, Ečka, Stajićevo, Mužlja, Zrenjanin, Perlez, Orlovat, Farkaždin, Čenta (grad Zrenjanin), Đurđevo, Žabalj (opština Žabalj) i Kać (grad Novi Sad).

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla, je prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju ovog autoputa, da se radi o značajnom projektu o kom se dosta pričalo, da je, praktično, počela njegova realizacija i da je prvi korak izrada planske i tehničke dokumentacije. Radni sastanak, održan juče u Zrenjaninu, ide u prilog toj izjavi i prvi je u nizu koji će biti održani u narednom periodu.