U Domu kulture u Sečnju održana je svečana sednica Skupštine opštine Sečanj na kojoj je Predrag Rađenović dodelio nagrade opštine Sečanj za 2020. godinu.
Svečanoj sednici Skupštine opštine Sečanj koja je održana u Domu kulture u Sečnju pored mnogobrojnih gostiju prisustvovao i pukovnik Evgenije Anpilov zamenik izaslanika odbrane iz ambasade Ruske Federacije.

Komisija za dodeljivanje „NAGRADE OPŠTINE SEČANJ“, na sednici održanoj dana 24.9.2020. godine, razmotrila je predloge za dodelu Nagrade za 2020. godinu, i u vezi istih donela je Odluku „NAGRADA OPŠTINE SEČANJ“ za 2020. godinu za ostvarene istaknute rezultate, koji su od interesa za opštinu Sečanj i njen razvoj, dodeljuje se:

  • u oblasti privrede:

Dragici Kokotović, diplomiranom inženjeru poljoprivrede, Sečanj
Dragica Kokotović, diplomirani inženjer poljoprivrede, već više od dvadeset godina uspešno se bavi poslovima zaštite bilja na području naše opštine. Uz stručnost i impresivne rezultate u svojoj oblasti, Dragica Kokotović zaslužuje poštovanje i svakodnevno ispoljavanim odnosom uvažavanja poljoprivrednih proizvođača iz svih sela opštine Sečanj i njihovom nesebičnom pomaganju: obilazi parcele, pruža im pomoć savetima i stručnim nadzorom njihove ratarske, povrtarske i voćarske proizvodnje, pa i na uštrb sopstvenog slobodnog vremena, sa entuzijazmom poznatom samo onima koji su bezrezervno posvećeni svom pozvanju.

  • u oblasti društvenih delatnosti:

Jeleni Popara, Jaša Tomić
Jelena Popara, profesor informatike i računarstva, tehnike i tehnologije u OŠ „Slavko Rodić“ Krajišnik, godinama se iskazuje kao vrstan pedagog i stručnjak, afirmišući kako sebe tako i školu u kojoj radi, i daleko izvan naše sredine. Sa svojim učenicima beleži uspehe i na republičkim takmičenjima kako iz informatike i računarstva, tako i tehnike i tehnologije, a posebno treba istaći rezultate iz robotike, po kojima se za njenu školu ali i za našu opštinu čulo u celoj Srbiji. Takođe, školi u Krajišniku njeni učenici doneli su niz nagrada i sa drugih konkursa i takmičenja. Svoje reference Jelena potvrđuje i nizom radova objavljenih na fakultetu i u stručnim časopisima. Ona pripada onim pedagozima koji oživljavaju tradiciju angažmana prosvetnih radnika u društvenom radu: kada nije u školi bavi se humanitarnim radom, aktivna je u udruženju žena, u klubu roditelja i nastavnika, kao i u upravi Doma kulture u Jaši Tomiću; u vreme pandemije učestvuje u nizu akcija Crvenog krsta na pružanju pomoći socijalno ugroženom stanovništvu. Jednom reči, uzoran prosvetni radnik, primer đacima, ali i ostalima.

Bojanu Atlagiću, Novi Sad
Bojan Atlagić, master ekonomskih nauka, i sa svoje novosadske adrese i dalje je brojnim aktivnostima vezan za našu sredinu u kojoj je proveo najranije detinjstvo. Kao jedan od rukovodilaca velikog sistema Elektroprivrede Srbije neposredno je uticao da se realizuje decenijama zapostavljani plan potpune obnove dalekovoda od Torka do Sečnja i Jaše Tomića, i da se rekonstruišu ulična mreža i ruinirane trafo stanice; takođe, stavljao je na raspolaganje opremu i specijalizovanu mehanizaciju kada je to bilo potrebno području naše opštine za rešavanje akutnih komunalnih problema. Bojan Atlagić je ličnim sredstvima sufinansirao podizanje spomenika vojniku i policajcu palim na Kosovu i Metohiji, a neposredno je pomagao i u drugim aktivnostima koje su vođene na dobrobit građana naše opštine, posebno Mesne zajednice Krajišnik.

Đorđici Dalja, Sutjeska
Đorđica Dalja, radnik EKO Sutjeska, 16 godina predano radi na poslovima održavanja i uređenja javnih površina u svom mestu, a uključuje se i u druge radne akcije za kojima se ukaže potreba. Iako sve ove aktivnosti Dalja obavlja uglavnom bez ikakve nadoknade, to nimalo ne utiče na njegovo zalaganje i kvalitet obavljanja posla, a zahvaljujući u velikoj meri upravo njemu Sutjeska ima izgled pristojno uređenog mesta, što se u Mesnoj zajednici poštuje i uvažava.

Branki Katić, Sečanj
Branka Katić, gerontodomaćica iz Sečnja, prošavši kroz nevoljnu sudbinu izbeglice, u našu sredinu je doselila 1992. godine. Tu je zasnovala užu porodicu, majka je troje dece, ali iako je završila srednju medicinsku školu nije uspela da se zaposli u struci, i već devet godina obavlja posao pružanja kućne pomoći starima. Trenutno pazi i pomaže 11 lica koja ne mogu da brinu o sebi i sva su nepokretna. NJeno zalaganje, human i plemenit odnos prema nemoćnima učinili su je zapaženom i poštovanom osobom u Sečnju, a stotine građana su javno izrazili uverenje da joj treba odati priznanje.

Respiratornoj kovid ambulanti Doma zdravlja Sečanj
Zaposleni u Respiratornoj kovid ambulanti Doma zdravlja Sečanj tokom ove godine svojim požrtvovanim radom doprineli su očuvanju dobre epidemiološke slike naše opštine. Radeći direktno izloženi virusu koji je blokirao zdravstvene sisteme širom planete, pružali su ugroženim grupama pomoć, obezbeđivali edukaciju, pravovremenu dijagnostiku, i doprinosili lečenju i oporavku obolelih. Radeći u svojim ambulantama kao i na terenu, od početka epidemije obavili su oko 1.500 pregleda u ovoj službi, kao i gotovo 1.000 testiranja na virus, svaki put s visokim rizikom od izloženosti infekciji. Pohvale viših instanci zdravstvenog sistema, kao i epidemiološka situacija u našoj sredini rečito govore o organizovanosti i radu ambulante našeg Doma zdravlja.

Komesarijatu za izbeglice i migracije RS
Komesarijat za izbeglice i migracije u periodu od 2017. godine do danas usmerio je za izbegla interno naseljena lica na području opštine Sečanj iznos od preko 570 hiljada evra pa je naša opština, kroz nabavku građevinskog materijala i adaptaciju, uspela da trajno stambeno zbrine 29 porodica. Takođe, trajno je razrešeno stambeno pitanje još 22 porodice kroz otkup seoskih kuća sa okućnicom, i dodelom četiri montažne kuće.
Osim toga, odlukom Komesarijata obezbeđena su sredstva za 11 porodica koja dobijaju građevinski materijal, a naknadno su otkupljene još četiri seoske kuće sa okućnicom. Ove i početkom naredne godine u opštini Sečanj biće rešeno stambeno pitanje za 70 porodica izbeglih i interno raseljenih lica. Treba dodati da se osobama s ovim statusom dodeljuju humanitarni paketi, kao i novčana pomoć za nabavku ogreva. Uz to, Komesarijat je dodelio milion i 137 hiljada dinara za ekonomski oporavak 10 porodica. Jednom reči, pomenuta institucija je dala nemerljiv doprinos zbrinjavanju ljudi koji su među nama našli svoj novi dom, i zaslužuje zahvalnost naše sredine.

Crvenom krstu Sečanj
Po prirodi stvari, humanitarne organizacije u vanrednim okolnostima izbijaju u prvi plan, tada ih primećujemo i uviđamo koliko su nam dragocene. To je slučaj i sa Crvenom krstom opštine Sečanj, koji je od prvog dana izbijanja pandemije pojačao svoje svakodnevne aktivnosti, počev od deljenja paketa socijalno ugroženima, raspodele zaštitnih maski, rukavica i sredstava za higijenu, od organizovanja raznih vidova humanitarne pomoći i zbrinjavanja posebno starih i nemoćnih lica, pa do pokretanja akcija dobrovoljnih davalaca krvi. Crveni krst opštine Sečanj zaslužuje priznanje tim pre što je sa samo dva zaposlena obavljao velike poslove često i po čitav dan tokom proteklih meseci kako bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija.
u oblasti kulture:

Antalu Kišu, Jaša Tomić
Antal Kiš je decenijama aktivan u KUD-u „Dr Borislav Jankulov“ Jaša Tomić, počeo je kao igrač folklora, potom se iskazao kao koreograf. U svojim zrelim godinama postaje član pozorišne sekcije, gde je i danas aktivan, a radio je sve što pozornica zahteva, od suflera, preko tehničke podrške, do glume. Decenijama nijedna predstava ne prolazi bez njegovog učešća. Sada je na FETRI angažovan kao volonter, između ostalog na dočeku gostiju i učesnika. Naše priznanje Antalu je čestitka za 45 godina njegovog predanog amaterskog rada u kulturi.