Vest – Na današnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije, Srednjobanatskog upravnog okruga održanoj u Gradskoj kući, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Zdravko Ždrale izneo je najnovije epidemiološke podatke za naš region, i ocenio ih kao “veoma zabrinjavajuće i složene”.

– Najnoviji podaci koji su stigli iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine govore da je Zrenjanin među pet najugroženijih gradova u Srbiji, a kada govorimo o aktivnim slučajevima zaraze koronavirusom, kao najvažnijem pokazatelju, trenutno je takvih osoba u gradu Zrenjaninu 439, što po glavnom epidemiološkom podatku koji se prati, prevalencipozitivno na koronavirus. To je značajno više od 50 procenata, a toj strukturi pozitivnih je 66 novih slučajeva, 9 su oni kod kojih je na kontrolnom testu ponovo potvrđeno prisustvo virusa. Dan uoči praznika, u utorak, od 120 testiranih, 69 je bilo pozitivnih – naveo je dr Ždrale.

 

U obraćanju nakon sednice, gradonačelnik Zrenjanina je ponovio da je situacija veoma ozbiljna i da zdravstveni sistem grada trpi veliki pritisak. U samo jednom danu, naveo je, zaraženo je više sugrađana nego što je to proletos bilo za mesec dana.
– Gradski štab za vanredne situacije razmatra mogućnost uvođenja vanredne situacije, koja podrazumeva nepopularne mere, pre svega za našu privredu i ekonomiju, ali i neophodne mere za zaštitu zdravlja, zaštitu stanovnika, zaštitu našeg zdravstvenog sistema. Rukovodićemo se odlukama republičkog štaba koji danas zaseda i u skladu s tim donećemo mere koje će biti primenjene na teritoriji Grada Zrenjanina. Neophodno je da svako, ličnim primerom, svaka ustanova i institucija, da doprinos u borbi protiv ovoga što nam se dešava – a to je negativan, visok trend rasta slučajeva obolelih u našem gradu – rekao je gradonačelnik i dodao da smo ovaj, treći epidemiološki talas, dočekali pripremljeni, ali da su aktuelni epidemiološki podaci zabrinjavajući.

– Povećali smo i broj kreveta, unapredili dijagnostiku, povećali broj testiranja, broj osoblja koji će dočekati treći talas, broj kiseoničkih mesta, ali situacija postaje zaista ozbiljna i ja ponovo apelujem da se pridržavamo propisanih mera, što, pre svega, podrazumeva nošenje maske, održavanje distance i apsolutno izbegavanje bilo kakvih kontakata – poručio je danas gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.