Zrenjanin- Odbornici Skupštine grada dali su saglasnost na Predlog Odluke o usvajanju Predloga Projekta tretmana otpadnih voda u Zrenjaninu, kojom je Gradu Zrenjaninu omogućeno da potpiše odgovarajući dokument s kompanijom “Metito Utilities Limited“ (MUL) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nosiocem projekta i investitorom za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda sa teritorije grada Zrenjanina.

Potpisivanje ugovora zakazano je za ponedeljak, 9. novembar, a najavljeno je prisustvo čelnika kompanije “Metito”, delegacije ambasade UAE u Srbiji, na čelu s ambasadorom Mubarakom Al Daheri, kao i ministra poljoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislava Nedimovića.

Sednica Skupštine grada, kojom je predsedavao Čedomir Janjić, održana je danas u Kulturnom centru Zrenjanina, a sazvana je po hitnom postupku, iz razloga hitnosti u vezi sa realizacijom Projekta tretmana otpadnih voda u gradu Zrenjaninu. Prethodno je saglasnost na predlog odluke dalo i Gradsko veće grada Zrenjanina, a izvestilac je tada, kao i danas, bio Goran Rakić, Javni pravobranilac grada Zrenjanina.

Kako je tada istaknuto, reč o projektu koji je deo većeg, međudržavnog projekta, budući da je Republika Srbija zaključila Sporazum o saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na osnovu tog sporazuma, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaključilo je Memorandum o razumevanju koji se odnosi na tretman otpadnih voda, upravo sa kompanijom “Metito Utilitis”, nosiocem ovog projekta. Vrednost investicije, koja će biti realizovana u neposrednoj blizini Industrijske zone “Jugoistok” u Zrenjaninu planira se na skoro 30 miliona evra, uz zapošljavanje 40 radnika.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je nakon sednice da svakodnevno nailazi na pitanja građana koja se tiču zagađenja Begeja i odgovara na koji način se taj problem može rešavati.
– Svedoci smo i savremenici trenutka i godina u kojima naš grad doživljava širenje i intenzivan industrijski zamah na koji ne želimo da utičemo, jer to sve ide u dobrom pravcu. Međutim, ono na šta možemo da utičemo je zaštita životne sredine i korak ka tome jeste i ova današnja odluka, odnosno realizacija projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ukoliko se rukovodimo činjenicom da se u Srbiji svega 10 odsto otpadnih voda tretira u skladu s pravilnikom i tehnologijom, onda možemo biti ponosni što će izgradnja prečistača u Zrenjaninu podići taj procenat i što će naš grad i sugrađani imati određene benefite koji se tiču zaštite životne sredine – istakao je gradonačelnik i dodao da iza ovog projekta stoje Vlada Republike Srbije, odnosno država Srbija, kao i Pokrajinska vlada.

– Projekat je prisutan i u državnoj strategiji razvoja Srbije do 2025. godine, a deo je i Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina. Uspešnost projekta garantuju visoke reference našeg partnera, kompanije “Metito” koja posluje u preko 40 zemanja i iza sebe ima više od 3000 uspešnih projekata. Postrojenje će biti kapaciteta oko 25 hiljada kubnih metara na dan, a u njemu će biti zaposleno 40 naših sugrađana. Zahvaljujem se odbornicima na donošenju ove strateške odluke, na osnovu koje će Zrenjanin za tridesetak meseci biti čistiji grad, samim tim još bolje mesto za život – kazao je gradonačelnik Salapura.

Skupština grada Zrenjanina dobila je danas deset novih odbornika. Umesto osam odbornika koji su podneli ostavke na prethodnoj sednici i odbornika Milana Miljuša i Zorana Protića koji su to učinili na početku današnje sednice, u odborničke klupe seli su Vesna Cvijić, Siniša Tešić, Kristina Vidrač, Nikola Ostojić, Goran Tomić, Jasmina Šajber, Aleksandra Đukić, Srđan Barac, Božidar Konjik i Nemanja Topić, koji su potom izgovorili i tekst svečane obaveze.

Skupština je usvojila i Predlog Rešenja o obrazovanju i postavljenju Gradskog Štaba za vanredne situacije, na čijem je čelu sada, kao gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, a čine ga komandant Štaba, zamenik komandanta, načelnik Štaba i dvadeset članova.