Foto:arhiva

Oscilacije pritiska vode u mreži neposredno pre preusmeravanja, kao i samo preusmeravanje vodosnabdevanja, uticali su na veći broj havarija na vodovodnoj mreži. Sve prijavljene havarije su evidentirane, a svi raspoloživi resursi preduzeća su usmereni na njihovu sanaciju, koja se vrši na osnovu definisanih prioriteta.

Zbog havarije koja se u ponedeljak ujutru dogodila na fabrici vode JKP „Vodovod i kanalizacija“ je istog dana u 9 časova preuzelo vodosnabdevanje grada.
Oscilacije u pritisku vode u mreži neposredno pre preusmeravanja, kao i samo preusmeravanje vodosnabdevanja sa fabrike vode na „Vodovod“ uticali su da nakon toga dođe do većeg broja havarija na gradskoj vodovodnoj mreži.

„U pitanju je 30-tak havarija, nastalih zbog naglih promena pritiska vode i neophodnog prekida vodosnabdevanja zbog preusmeravanja istog. Isti slučaj se desio i tokom leta kada je bilo problema sa pritskom vode koja je dolazila sa postrojenja i nakon tadašnjeg preuzimanja vodosnabdevanja od strane „Vodovoda“.

„Do kraćih prekida vodosnabdevanja dolaziće samo u reonu mesta kvara i to u slučajevima ukoliko je to neophodno zbog potrebe izvođenja radova na njegovoj sanaciji.
Napominjemo da su sve otkrivene ili od strane korisnika prijavljene havarije na mreži evidentirane, da su svi raspoloživi resursi preduzeća usmereni na njihovu sanaciju, da su radnici službe održavanja konstantno na terenu, pa iz tog razloga molimo građane za malo strpljenja. Kao prioriteti prilikom otklanjanja havarija uzimaju se njihov uticaj na sam proces vodosnabdevanja, ugroženost objekata i bezbednost ljudi od posledica curenja vode, potreba angažovanja specijalizovane mehanizacije za njihovo otklanjanje, raspoloživost i nabavka neophodnih materijala za sanaciju i drugo. Postupak vraćanja mesta havarije u prvobitno stanje sprovodi se postepeno kako se vodovodne cevi ne bi naglo opteretile, što bi dovelo do novih kvarova, a od brzine slaganja tla zavisi kada će doći do završnog zakopavanja mesta kvara, a potom i do njegovog asfaltiranja ili vraćanja prethodno uklonjenog uličnog mobilijara“, rekao je Mr Siniša Gajin, dipl.inž.men.  Rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin