Zrenjanin- Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 18. do 24. januara 2021. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine posle intervencije Interesne grupe za rak grlića materice, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Srbija već petnaesti put aktivno obeležava Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice, slogan ovogodišnje kampanje je „Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice“.

O cilju prevencije i statističkim podacima na današnjoj konferenciji za medije govorila je dr Milica Poučki specijalista ginekologije i akušerstva.

„Cilj kampanje je da se žene svih životnih doba podstaknu da razmišljaju o značaju očuvanja svog reproduktivnog zdravlja, kao i da ih motiviše da u toku godine odvoje makar jedan dan za posetu svom ginekologu i da obave neke od dostupnih preventivnih pregleda kojima se blagovremeno otkrivaju  rale maligne promene i time spreče dalji razvoj bolesti njen fatalni ishod. Pored dokazanih i dopstupnih mera prevencije karcinoma grlića materice u našij zemlji  nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u ženskoj populaciji, na drugom mestu posle karcinoma dojke“, rekla je dr Milica Poučki specijalista ginekologije i akušerstva.

„Oko hiljadu žena oboli, a oko 500 izgubi život. Naša zemlja se i dalje nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi po obolevanju i umiranju od karcinoma grlića materice posle Rumunije, Makedonije, Bugarske i litvanije. Razlog velike smrtnosti je činjenica da je u prvoj fazi bolest bez simptoma ili su oni nespecifični, a da se dve trećine žena javi ginekologu kada je bolest u već  uzela maha, kada je lečenje teže i neizvesnije, a šansa za izlečenje manja. Uz operativne zahvate, primenu agresivnih radio terapija što opet dovodi do značajnog produžava lečenja,  podiže cenu lečenja i samu  pojavu različitih komplikacija“, istakla je doktorka.

ZNAČAJ PREVENTIVNIH PREGLEDA KOD IZABRANOG GINEKOLOGA

„Značaj prevencije ove bolesti je pre svega preventivni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje organizovanog skrininga. U Srbiji se skrinig i dalje sprovodi na nivou oportunog skrining što znači da ga karakteriše ne dovoljno i neadekvatno obuhvat ciljne populacije  i suviše često ponavljanje pregleda, a da obuhvat žena srednjeg i starijeg životnog doba, kao žena seoske populacije je niza“, rekla je  dr Milica Poučki specijalista ginekologije i akušerstva i istakla da se naše žene  neodazivaju na pozive za organizovan skrinig.

„U Srbiji još uvek vakcina protiv raka grlića materice nije obavezna. U Srbiji postoje dve vakcine za zaštitu. Predlog za vakcinaciju da se sprovodi kod devojčica od 12 do 14 godina pre početka seksualnih aktivnosti, da se ne sprovodi kod devojčica mlađih od 9 godina, a efikasnost vakcina posle dvadeset šeste godine još je diskutabilan i nije potvrđen“, rekla je dr Milica Poučki.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2018. godine registrovano je 1057 novoobolelih žena od raka grlića materice i 427 žena je u Srbiji umrlo od ove vrste raka.

 

EPIDEMIOLOŠKI PODACI

  • Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je zato krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining raka grlića materice.
  • Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u proseku se u Srbiji svake godine registruje nešto manje od 1200 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice. Prosečna standardizovana stopa incidencije (standardna populacija Evrope) od cervikalnog karcinoma iznosi 27,2 na 100.000 žena.
  • Od karcinoma grlića materice svake godine umre u proseku 468 žena i prosečna standardizovana stopa mortaliteta (standardna populacija Evrope) iznosi 9,4 na 100.000 žena svih uzrasta.
  • Karcinom grlića se češće javlja u uzrastu od 35. godine, ali najviše uzrasno-specifične stope obolevanja su u uzrastu od 50. do 59. godine.
  • U slučaju umiranja registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45. godine i najviše su u uzrastu od 70 do 75 i više godina.

Tokom 2018. godine registrovano je 1057 novoobolelih žena od raka grlića materice i standardizovana stopa incidencije (standardna populacija Evrope) je iznosila 23,6 na 100.000 žena. Tokom iste godine, 427 žena je u Srbiji umrlo od ove vrste raka i standardizovana stopa mortaliteta (standardna populacija Evrope) je iznosila 8,4 na 100.000 žena.