Zrenjanin- Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta i podsekretarka pokrajinskog sekretara Aranka Binder posetili su danas Zrenjanin, izrazivši podršku Evropskom gradu sporta i aktivnostima našeg grada u okviru tog projekta. Razgovarali su o tome s gradonačelnikom Salapurom, zatim su obišli Odeljenje sporta u Narodnom muzeju i potom Osnovnu školu “Petar Petrović Njegoš”, u kojoj je sredstvima AP Vojvodine rekonstruisan parket u sali za fizičko vaspitanje.

Prvu posetu našem gradu nakon izbora za pokrajinskog sekretara Dane Basta započeo je radnim sastankom u Gradskoj kući s gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, kom su prisustvovali i podsekretarka Aranka Binder, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković.

Odeljenje sporta u Narodnom muzeju Zrenjanin jedinstven je muzejski prostor u Srbiji, posvećen istorijatu, najvišim dometima i najistaknutijim predstavnicima zrenjaninskog sporta, koji su sportsku slavu pronosili širom sveta, braneći boje državne reprezentacije na najvećim takmičenjima. Dvojica od njih, dvostruki osvajači olimpijskih medalja, rukometni as Momir Rnić i veslač Milorad Stanulov, bili su danas svojevrsni domaćini Danetu Basti i Aranki Binder, koja je takođe nosilac bronzane olimpijske medalje u streljaštvu, na igrama u Barseloni 1992. godine. O postavci muzeja goste su informisali i direktorka Narodnog muzeja Jelena Gvozdenac i kustos Siniša Onjin.

Nakon što je 2019. godine rekonstruisan celokupni košarkaški teren u dvorištu najveće škole u srednjem Banatu, sada je sredstvima AP Vojvodine u iznosu od 418.000 dinara saniran i renoviran parket u sali za fizičko vaspitanje, koju koristi oko 1200 učenika. Pokrajinski sekretar Basta je direktorki škole Mariji Mioković uručio i prigodan poklon – komplet lopti za fudbal, košarku, rukomet i odbojku, a obilasku škole je prisustvovao i član Gradskog veća grada Zrenjanina za oblast obrazovanja Slaviša Vlačić.

Sekretar Dane Basta je rekao da će Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu podržati Grad Zrenjanin u realizaciji projekta “Evropski grad sporta 2021” i da je o tome danas bilo najviše reči na sastanku sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima.
– Pomoći ćemo Gradu Zrenjaninu u organizaciji i obeležavanju te značajne titule. Obišli smo i sportski muzej grada koji poseduje više od 5300 sportskih eksponata, što je takođe sjajna stvar i svakako da Zrenjanin zaslužuje titulu koju je poneo, a posetili smo i osnovnu školu “Petar Petrović Njegoš”, u kojoj je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu u protekloj godini realizovao jedan od svojih projekata i finansirao sanaciju parketa u školskoj sali. Nastavljamo da se bavimo sportom i sportskom infrastrukturom, školskom infrastrukturom, ulaganjima u sport, kako bi mladima obezbedili što bolje uslove za bavljenje sportom, jer su oni baza i za kasnije bavljenje vrhunskim sportom – istakao je Dane Basta.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je dosadašnju dobru saradnju s Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu i dodao da današnja poseta pokrajinskog sekretara označava i početak nove faze u saradnji.
– Nastavljamo saradnju s pokrajinskim i nacionalnim institucijama u vezi sa projektom “Evropski grad sporta” i konkretizovali smo danas realizaciju programa u okviru obeležavanja titule koju je poneo grad Zrenjanin. Ono što je značajno, jedan od tih segmenata tiče se i ulaganja u sportsku infrastrukturu, konkretno, nalazimo se u sali OŠ “Petar Petrović Njegoš” koju pohađa 1200 učenika i gde postoji stalna potreba za korišćenjem sale, i kada su u pitanju redovne nastavne i vannastavne aktivnosti. Ona se koristi tokom celog dana i važno nam je da pokrajinski i republički organi ulažu i prepoznaju ovu školu kao bitnu tačku u razvoju sporta. Svaka vrsta ulaganja, da li u sportske rekvizite ili infrastrukturu, utiče na poboljšanje uslova za bavljenje sportom, što nam je jedna od značajnih stavki u agendi koju imamo kao “Evropski grad sporta” – naveo je gradonačelnik i dodao da je sa pokrajinskim sekretarom postigao dogovor i odredio neke smernice na koji način će se realizovati pojedine aktivnosti u okviru titule “Evropski grad sporta”.
– Verujem da ćemo, kao i do sada, u tome imati podršku Pokrajinske vlade i samog sekretarijata – naveo je gradonačelnik Simo Salapura.