Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetitio je danas novi punkt za vakcinaciju smešten u hali „Medison“ i tom prilikom primimo vakcinu protiv Covid-19.

.

Najveći punkt za vakcinaciju u Zrenjaninu ujedno i prvi van zdravstvenog sistema Doma zdravlja otvoren je danas, 27. januara, u sportskoj hali “Medison”.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da raste interesovanje za vakcinaciju i da se ukazala potreba za otvaranjem ovog punkta.

„Kao i što smo obećali pre nekoliko dana u najkraćem mogućem periodu smo osposobili punkt u Hali Medison. Nakon vakcinisanja želim da poručim svim našim sugrađanima da veruju lekarima, da veruju struci i naučnim dostignućima, jer vakcinacija je je jedini način da savladamo koronu i da zaštitimo svoje zdravlje. Raduju nas podaci da po prvi put od 24. novembra 2020. godine imamo manje od 1000 aktivnih slučajeva covida u našem gradu, ali i dalje moramo da budemo na oprezu i da se pridržavamo propisanih  mera kako bi konačno stabilizovali broj obolelih u našem gradu“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da se dobro oseća posle vakcinacije.

„Danas je otvoren vakcioni punkt van matičnog Doma zdravlja. Obzirom da smo procenili da je  interesovanje za vakcinaciju veće od kapaciteta Doma zdravlja otvorili smo ovaj punkt gde je pripremljeno šest odvojenih prostora za pregled pacijenata. Spiskove za vakcinaciju dobilamo od Ministarstva zdravlja, za građane koji su se prijavili preko eUprave. Danas će biti vakcinisano oko 300 sugrađana. Zahvalila bih se i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Rusanda“ koja je pomogla u kadru, poslali su 3 lekara i 7 medicinskih sestara „, rekla je dr  Gordana Đurić koordinator za masovnu imunizaciju ispred  Kriznog štaba Grada Zrenjanina.

 

PROCEDURA VAKCINISANJA PROTIV KORONA VIRUSA

„Procedura vakcinisanja je jednostavna i po pacijentu traje svega nekoliko minuta. Kada pacijent dođe na vakcioni punkt meri mu se temperatura, dezinfikuje ruke, prolazi preko dezo barijere. Sačeka da ga prozovu volonteri Crvenog krsta, uzima mu se lična karta i kratka anamneza njegovog zdravstvenog stanja u razgovaru sa lekarom. Istovremeno se unose podaci pacijenta u bazu podataka. Potom odlazi se kod sestre na vakcinaciju, a po izlasku iz prostorije pacijent posedi u čekaonici 15 minuta “, objasnila je protokol vakcinacije dr Gordana Đurić.

 

 

Trenutno u Zrenjaninu postoje dva punkta za vakcinaciju u staroj Specijalističkoj poliklinici i u Hali Medison.

.

 

Od 8. januara 2021. godine, kada su dostavljene prve doze vakcine protiv Covida 19 od strane Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, ukupno primio 7815 doza vakcine i to 7500 doza SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated, kineskog proizvođača: Beijing Institute of Biological Products Co., Ltd. i 315 doza Pfizer – BioNTech Covid. Sve doze su distribuirane do punktova za vakcinaciju domova zdravlja Srdnjobantskog okruga.

Do sad je vakcinisano  5050 osoba u dobi strijoj od 75 godina života, kao i lica starijih od 65 godina, koji imaju hroničnih bolesti.

Vakcinisano je 319 zdravstvenih radnika i 111 osoba zaposlenih u socijalnim ustanovam kao i njihovih korisnika.